Code 95


Wat is code 95?

Code 95 is een code om aan te geven dat een chauffeur vakbekwaam is. De code is vijf jaar geldig. Achter de code komt de datum te staan waarop de vakbekwaamheid verloopt. Het is belangrijk om de vakbekwaamheid te verlengen voordat de datum verloopt. Meer informatie.


De code 95 is vijf jaar geldig. Achter de code staat de datum waarop de vakbekwaamheid van de chauffeur verloopt. Als de code eenmaal verlopen is, mag de chauffeur niet meer beroepsmatig rijden. Voor werkgevers is het van belang om er, samen met de chauffeur, voor te zorgen dat hij of zij 35 uur nascholing heeft gevolgd, zodat de code 95 verlengd kan worden.

Voor wie is code 95? 

De Richtlijn Vakbekwaamheid geldt voor alle chauffeurs die in het bezit zijn van rijbewijs C en geldt voor alle landen in de Europese Unie. Daarbij maakt het niet uit of de chauffeur in de EU woont of werkt. Ook chauffeurs van buiten de EU, die werken bij een bedrijf dat gevestigd is in één van de landen binnen de EU, zijn verplicht een code 95 op hun rijbewijs te hebben.
 

Welke opleidingen zijn er? 

Er is veel keuze in opleidingen en trainingen die u voor de verplichte nascholing kunt doen. Belangrijk om te weten is dat u niet per se terug hoeft naar de schoolbanken, maar ook praktijktrainingen kunt volgen. Meer informatie.