19 december 2016

SOOB, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de sector transport en logistiek heeft het subsidie-aanbod voor 2017 bekend gemaakt. Er zijn extra hoge subsidies voor opleidingen op het gebied van veiligheid en zij-instroom. De sector weet goed gebruik te maken van de subsidies: in 2016 leidden meer dan 1.500 bedrijven circa 19.000 werknemers op met subsidie van SOOB. Deze subsidies zijn alleen beschikbaar voor bedrijven die afdragen aan SOOB. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek voert het subsidiebeleid van SOOB uit.

Extra subsidie Veiligheid

De sector kent relatief veel risico’s als het gaat om arbeidsomstandigheden. Daarom is er voor opleidingen op het gebied van veiligheid € 100,- subsidie of meer beschikbaar. Daarbij gaat het om o.a. VCA, fysieke belasting, criminaliteitspreventie en sociale veiligheid. Voor branchekwalificerende opleidingen is er een extra hoge subsidie. O.a. voor opleidingen met een branchekwalificerend examen zoals Veiligheidscertificaat Heftruck en Vakbekwaamheid Behandeling Gevaarlijke stoffen.

Subsidie voor Rijopleidingen

Veel transportbedrijven hebben al te maken met een tekort aan chauffeurs. Het opleiden van nieuwe chauffeurs is daarom de komende jaren cruciaal. Met het project ‘2000 chauffeurs gezocht’ kunnen werkgevers zij-instromers opleiden met 80% subsidie op het lesgeld. Deze subsidie is mogelijk dankzij het sectorplan transport en logistiek en de subsidie van SOOB en SZW. Daarnaast is er ook een aantrekkelijke subsidie van 35% voor medewerkers die al in dienst zijn en bijvoorbeeld willen doorstromen van logistiek medewerker naar chauffeur. De aanvraag hiervoor verloopt via de werkgever.

Code 95 en branchekwalificerende opleidingen

Voor code 95 is de nieuwe periode van 5 jaar ingegaan. Om te stimuleren dat de nascholing op tijd wordt ingepland, is er in 2017 nog een subsidie van € 100,- per dag. Voor de branchekwalificerende opleidingen is er subsidie voor chauffeurs, kraanmachinisten, verhuizers, logistiek medewerkers en middenkader.

De kracht van samenwerking

SOOB is het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds van de Sector transport en logistiek. In opdracht van de sociale partners, FNV, CNV, VVT en TLN, ondersteunt SOOB al sinds 1973 bij het optimaliseren van de arbeidsmarkt in de sector. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek voert het subsidiebeleid van SOOB uit. Meer informatie hierover staat op www.soobsubsidiepunt.nl. In de sector Transport en Logistiek werken 130.000 mensen bij meer dan 6.000 bedrijven.

Download hier de brochure.