18 maart 2018

Het aantal werknemers in de sector stijgt nu 15 kwartalen op rij tot een recordhoogte van 148.621 werknemers. De piek voor instroom ligt op 20 jaar en voor uitstroom op 66 jaar. Dit blijkt uit de nieuwste Sectormonitor die is uitgebracht door het Sectorinstituut Transport en Logistiek. Ook blijft het aantal vacatures in de sector transport en logistiek stijgen. Het aantal openstaande vacatures lag eind 2017 bijna 50% hoger dan in het jaar daarvoor. Daarom start de sector vandaag een nieuwe wervingscampagne voor 1.500 extra vrachtwagenchauffeurs.

Zanger Xander de Buisonjé trapte de campagne af met een druk op de toeter van de speciale campagnevrachtwagen. Deze vrachtauto bevat foto’s en quotes van een aantal vrachtwagenchauffeurs die recent de stap naar dit beroep maakten. Zij staan symbool voor dit mooie vak en de zoektocht naar nieuwe collega’s.

“Werken in de transport en logistiek sector brengt veel voordelen met zich mee. Het geeft een gevoel van vrijheid en elke dag is weer een nieuw avontuur. Bovendien ben je als vrachtwagenchauffeur onmisbaar; je houdt de Nederlandse economie letterlijk in beweging”, vertelt Willem de Vries, directeur van het Sectorinstituut Transport en Logistiek.

Jan Boeve, directeur van TLN, meldt: “Eerder zochten we ook al met succes 2.000 nieuwe chauffeurs. Omdat de sector zo hard groeit, is het belangrijk om nog meer mensen te vinden die dit mooie vak ambiëren.” 

Willem Dijkhuizen van FNV Transport & Logistiek ziet in de nieuwe campagne een mooie mogelijkheid voor doorgroei van personeel, dat in de logistiek al actief is, maar wil doorgroeien naar vrachtwachtchauffeur. “Voor deze categorie is er in de nieuwe campagne perspectief op een mooie, nieuwe functie met een contract voor onbepaalde tijd”.

Start-zoektocht-1500-chauffeurs-(1).jpg

Xander de Buisonjé maakt muzikaal bekend wie de meest meegezongen artiest in de vrachtwagen is.

Muziek geeft energie

Veel chauffeurs zien het gevoel van vrijheid dat het beroep met zich meebrengt als één van de grote voordelen van hun werk. Dit vrije gevoel wordt mede ingegeven door het luisteren naar muziek. In de vrachtwagen kun je helemaal zelf bepalen naar welke muziek je luistert, beaamt 94% van de chauffeurs. Mede daardoor ziet 71% van de chauffeurs muziek als verrijking van de baan en bovendien vindt 74% dat het luisteren naar eigen muziek het gevoel van vrijheid vergroot. Onderweg luisteren naar je lievelingsmuziek geeft ook nog eens extra energie (74%).

10x ultieme vrijheid

Muziek speelt voor veel chauffeurs dus een belangrijke rol. Pop, rock en Nederlandstalig zijn de meest geliefde genres. Bijna 80% van de chauffeurs zingt of neuriet mee met muziek in de vrachtwagen. Maar met welke artiesten zingen onze chauffeurs eigenlijk het allerliefste mee? Het Sectorinstituut onderzocht dit onder 597 chauffeurs en kwam tot deze top 10:

Top 10 meest meegezongen artiesten:

1.            André Hazes (Sr.)
2.            Jannes
3.            Bløf
4.            Guus Meeuwis   
5.            Marco Borsato
6.            Queen
7.            Henk Wijngaard
8.            Normaal
9.            Golden Earring
10.          Jan Smit

De top 10 is hier te beluisteren.

Uit onderzoek blijkt dat muziek heel belangrijk is voor chauffeurs. Het versterkt hun gevoel van vrijheid en geeft energie. Want wat is er fijner dan vrijheid in je baan en lekker meezingen vanuit je eigen, mobiele werkplek? Dus als je wilt doen wat je leuk vindt, maak er dan werk van via de nieuwe campagne www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl

Samen sterk

De vooruitzichten in onze sector zijn erg goed en werkgevers hebben veel vacatures. Daarom stimuleren werkgevers- en werknemersorganisaties zowel zittend als nieuw personeel om zich te laten opleiden tot vrachtwagenchauffeur. Werkgevers bieden een garantie aan voor een baan van tenminste 32 uur en de eigen bijdrage voor zittend personeel is nihil en voor nieuw personeel 15%. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek voert deze wervingscampagne uit in opdracht van werkgevers- en werknemersorganisaties TLN, VVT, FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen. Het aangeboden traject wordt mogelijk gemaakt door SOOB, het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds van de sector transport en logistiek. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl


Gilze-01-(1).png     Gilze-02.png

Van links naar rechts: Saidja van de Woestyne, ambassadeur ikwordvrachtwagenchauffeur.nl, zanger Xander de Buisonjé en directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek, Willem de Vries.