16 januari 2019

De verwachtingen van ondernemers in transport en logistiek voor 2019 over omzet, personeelssterkte en investeringen zijn positief. Ondanks het aanhoudend personeelstekort en negatieve beoordelingen door ondernemers van de winstgevendheid. Dit blijkt uit de ‘Sectormonitor' waarin per kwartaal ontwikkelingen op de arbeidsmarkt worden onderzocht. 

In de Sectormonitor worden per kwartaal arbeidsmarktontwikkelingen gemonitord van werknemers en werkgevers die zijn aangesloten bij SOOB/Pensioenfonds Vervoer. De Sectormonitor komt tot stand in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. De uitvoering is in handen van Sectorinstituut Transport en Logistiek en is mogelijk dankzij financiële bijdrages van de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer over de weg en de Verhuur van Mobiele Kranen (SOOB). 

In het 3e kwartaal van 2018 houdt het hoge niveau van het aantal vacatures aan (9.200 vrachtwagenchauffeurs). Ondanks dat er een recordaantal van 149.915 werknemers werkzaam is in de sector, geeft een stijgend aantal ondernemers (40%) aan dat het personeelstekort hun bedrijfsactiviteiten belemmert. Ondernemers zijn positief gestemd en faillissementen zijn op een laag niveau. De omzet groeit door (+6,3% in beroepsgoederenvervoer over de weg en +5,1% in logistieke dienstverlening). Maar de arbeidsmarkt is in alle arbeidsmarktregio’s gespannen. Door deze ontwikkelingen nemen de zorgen onder ondernemers over een personeelstekort toe. De sector werft daarom via de campagne www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl veel extra chauffeurs voor de sector. Daarnaast zijn er ook veel vacatures voor andere beroepen in transport en logistiek. 
 

Meer arbeidsmarktontwikkelingen

In deze Sectormonitor zien we onder meer de volgende arbeidsmarktontwikkelingen:
  • Aanhoudende toename van het aantal bedrijven 6.577 (+3,2% t.o.v. vorig jaar), werknemers 149.915 (+4,6% t.o.v. vorig jaar) en chauffeurs 85.371 (+4% t.o.v. jaar eerder).
  • Het totaal aantal werknemers stijgt nu 18 kwartalen op rij.
  • De instroom van werknemers in sector blijft op hoog niveau (8.252 werknemers, piek 21 jaar en uitstroom 4.489 werknemers, piek 66 jaar). Er is sprake van een recordinstroom van 3.161chauffeurs.
  • De gemiddelde leeftijd van chauffeurs blijft oplopen.
 

Benieuwd naar meer cijfers?

Bekijk hier de Sectormonitor 3e kwartaal 2018.