9 februari 2015

Tijdens deze bijeenkomst delen werknemers en werkgevers hun ervaringen met minister Lodewijk Asscher en de vertegenwoordigers van de werknemersorganisaties en werkgeversorganisaties in de Stichting van de Arbeid, Michael van Straalen (voorzitter MKB Nederland) en Ton Heerts (voorzitter FNV). Zij hopen op deze manier een goede indruk te krijgen van de betekenis van de sectorplannen voor deze deelnemers.

Ook werkgevers en werknemers uit Transport en Logistiek aanwezig

René Bakker en Bregje Davids van Speksnijder Logistiek delen hun ervaringen over de transportsector.
René Bakker: “Dankzij mijn scholing vond ik een baan en zit ik zelfverzekerder achter het stuur.” In juni 2014 verloor René Bakker zijn baan als chauffeur in de bouwsector. René was ruim zes maanden werkloos. Tijdens zijn werkloosheid volgde hij de scholing Vakbekwaamheid op de vrachtwagen. Met dit diploma Vakbekwaamheid vond hij een nieuwe baan bij Speksnijder Logistiek in Hazerswoude-Dorp. Hij is dolblij met zijn nieuwe baan. “Na het behalen van mijn rijbewijs heb ik niet meer verder geleerd. Door deze opleiding heb ik bijvoorbeeld over economisch rijden geleerd”, aldus René. Ook heeft deze maatregel van de sectorplannen, volgens René bijgedragen aan het vinden van een nieuwe baan. HR manager Bregje van Walstijn van Speksnijder Logistiek: “We hebben 18 nieuwe chauffeurs aangetrokken in de afgelopen periode. René valt op en heeft de Vakbekwaamheid al gehaald tijdens zijn werkloosheid. René heeft laten zien dat hij tijdens zijn werkloosheid niet stil heeft gezeten. Dit toont karakter en is zeer waardevol voor Speksnijder Logistiek.”

Achtergrond sectorplannen

Het kabinet en de sociale partners hebben in het Sociaal Akkoord van 11 april 2013 afspraken gemaakt om de gevolgen van de economische crisis verder aan te pakken en de Nederlandse arbeidsmarkt goed voor te bereiden op de toekomst. De sectorplannen vormen daarin een belangrijk onderdeel. In de sectorplannen staan bijvoorbeeld plannen die gericht zijn op baanbehoud, of om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Het kabinet heeft in overleg met sociale partners de regeling cofinanciering sectorplannen opgesteld. Het kabinet heeft 600 miljoen euro uitgetrokken om de plannen mede te financieren, de sectoren leggen minimaal hetzelfde bedrag in. Het meeste geld gaat naar scholing, begeleiding van ontslagen werknemers naar ander werk en extra leerwerkplekken voor jongeren.

Kijk voor meer informatie over de sectorplannen op www.sectorplannen.nl

Of kijk hier voor meer informatie over het Sectorplan Transport en Logistiek.