BBL-opleidingen

Veelgestelde vragen
BBL-opleidingen
 • Corona - Wanneer weet ik dat ik thuis moet blijven en niet naar werk hoef?
  Je kunt er vanuit gaan dat je gewoon moet komen werken. Jouw leerbedrijf houd je op de hoogte van alle Corona ontwikkelingen. 
  Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. Meld je dan ziek bij je leerbedrijf en bij STL. Stuur je ziekmelding per e-mail naar
  lerenwerken@stlwerkt.nl . Je hoeft dit voorlopig niet via telefoon te doen.
 • Corona - Hoe meld ik mijzelf ziek bij STL?
  Stuur je ziekmelding per e-mail naar lerenwerken@stlwerkt.nl
  Je hoeft dit voorlopig niet via telefoon te doen.
 • Corona - Ik heb geen klachten meer. Wanneer mag ik weer werken?
  Als je 24 uur geen klachten meer hebt, neem je telefonisch contact op met je huisarts. Deze geeft aan of je weer mag gaan werken.  Denk er aan om je bij STL weer beter te melden. Stuur je betermelding per e-mail naar lerenwerken@stlwerkt.nl . Je hoeft dit voorlopig niet via telefoon te doen.
 • Corona - Een collega van mij is aan het hoesten of niezen. Wat moet ik doen?
  Bespreek dit zelf eerst met je praktijkopleider of andere leidinggevende. Als je er niet uitkomt, bel dan met je Adviseur Werk.
 • Corona - Ik ben al op het werk en moet ineens hoesten en/of niezen. Wat moet ik doen?
  Bespreek dit direct met je praktijkopleider of andere leidinggevende. Als je ziek naar huis moet, meld je dan ook ziek bij STL. Stuur je ziekmelding per e-mail naar lerenwerken@stlwerkt.nl Je hoeft dit voorlopig niet via telefoon te doen.
 • Corona - Bij mij thuis heeft iemand corona, hierdoor moet ik twee weken thuis blijven. Wat moet ik doen?
  Meld je ziek bij je leerbedrijf en bij STL. Ziekmelden bij STL: Stuur je ziekmelding per e-mail naar lerenwerken@stlwerkt.nl. Je hoeft dit voorlopig niet via telefoon te doen.
 • Corona - Een vriend/vriendin van mij heeft Corona. Ik moet daarom twee weken thuis blijven. Wat moet ik doen?
  Meld je ziek bij je leerbedrijf en bij STL. Ziekmelden bij STL: Stuur je ziekmelding per e-mail naar lerenwerken@stlwerkt.nl. Je hoeft dit voorlopig niet via telefoon te doen.
 • Corona - Mijn leerbedrijf heeft niet genoeg of helemaal geen werk meer voor mij. Wat moet ik doen?
  Schrijf je gewerkte uren op de manier die je gewend bent. De contracturen die je niet kunt werken, schrijf je op de werksoort: ‘Minder werk aangeboden’.
 • Corona - Krijg ik de ‘Minder werk aangeboden -uren’ betaald?
  Niet altijd.

  • Als jij 27 weken of meer via ons hebt gewerkt, krijg jij alle contracturen betaald. Let op! We kunnen alleen betalen als jij je urenstaten tijdig inlevert.
  • Heb je minder dan 27 weken via ons gewerkt? Dan kunnen we de niet-gewerkte contracturen helaas niet uitbetalen.
 • Corona - Wat gebeurt er met mijn rijopleiding, arbo-, heftruck- en reachtrucktrainingen die gepland zijn? Worden deze afgezegd?
  Deze worden afgelast tot nader bericht. Hiervan ontvang je bericht van STL of/en van je rijschool.
 • Corona - Wat gebeurt er met rijlesuren die niet doorgaan?
  Rijlessen die niet door konden gaan, worden zoveel mogelijk opnieuw ingepland zodra dit weer kan. Die ben je dus niet kwijt.
  Mocht je toch nog vragen hebben over je rijopleiding, mail je vraag dan naar info@vtl-cursussen.nl.
 • Wat gebeurt er nadat ik mij heb aangemeld voor een BBL-opleiding?

  1. Bevestiging aanmelding.

  Je hebt op onze website je gegevens ingevuld om je aan te melden voor een BBL-traject. Je krijgt hierna een bevestiging van ontvangst in je mailbox.
   

  2. Persoonlijk contact.

  We nemen binnen 2 werkdagen contact met je op. Als de klik er is, maken we een afspraak voor een kennismaking. Dit is een sollicitatiegesprek.
   

  3. Sollicitatiegesprek.

   Het sollicitatiegesprek plannen we bij jou in de buurt. Vaak bij een ROC op locatie. Tijdens dit gesprek horen we graag wat jouw motivatie is. We vertellen je dan ook meer over wat een leerwerktraject inhoudt en welk bedrijf bij je past. Je kunt ons dan ook alle vragen stellen die je hebt.
   

  4. Op gesprek bij leerbedrijf.

  Loopt het sollicitatiegesprek goed, dan is het tijd om de stap naar een leerbedrijf te maken. Heb je zelf een leerwerkplek gevonden, dan bespreken we dit. Heb je deze nog niet? Dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Je gaat dan ook nog op gesprek bij het leerbedrijf.
   

  5. Contract.

  Ging het gesprek bij het leerbedrijf ook goed én ben je aangenomen op het ROC of vakschool, dan ontvang je van ons een arbeidsovereenkomst en plaatsingsbevestiging.
   

  6. Je eerste échte baan.

  Je start in het nieuwe schooljaar bij je leerwerkbedrijf. Na 4 weken ontvang je je eerste salaris!
   
 • Hoe maak ik een eerste indruk bij mijn leerbedrijf?
  Voor het eerst aan de slag of een nieuw leerbedrijf? Dan wil je natuurlijk een goede indruk achterlaten. Hoe doe je dat? We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. Check de volgende animatie:

   
 • Wat zijn BBL-opleidingen?

  BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dit betekent dat je tegelijkertijd werkt en leert. Je gaat 4 dagen per week werken in de transport en logistiek. En 1 dag volg je lessen bij een ROC of vakschool. Je haalt hiermee je mbo-diploma en je verdient gelijk een salaris. 

  Lees alles over BBL-opleidingen.

 • Waar kan ik vrij voor vragen?
  Als je vakantiedagen opneemt, hoef je niet te werken, maar krijg je wel betaald. Je maakt samen met je leerbedrijf afspraken over je vrije dagen. Soms kun je niet werken omdat je op een werkdag rijles hebt, naar de huisarts moet of een bruiloft hebt.

  Download het boekje Verlof. Daarin staan alle verlofsoorten die je kunt kiezen tijdens het invoeren van je uren in de online portal. Boekje verlof met uitleg over verlofsoorten
 • Ik kan niet meer inloggen op stlwerkt.nl/uren
  Toen je begon met werken via het Sectorinstituut Transport en Logistiek heb je een gebruikersnaam en wachtwoord voor www.stlwerkt.nl/uren gekregen. Als je geen inlogcodes hebt gekregen, kun je deze telefonisch aanvragen via 088 - 2596116.

  Als je je gebruikersnaam of wachtwoord bent vergeten, dan kun je een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen via www.stlwerkt.nl/uren. Daar staat duidelijk aangegeven hoe dat moet.

   

 • Hoe krijg ik een verklaring omtrent gedrag?

  Sommige leerbedrijven willen dat je een Verklaring Omtrent Gedrag hebt. Dit is een verklaring, dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd, die te maken kunnen hebben met je baan. In dit vlog hoor je hier meer over.

  De verklaring vraag je aan bij de gemeente. Het aanvragen kost geld. Hoeveel het kost staat op de website van de gemeente. Dit betaal je zelf. Soms vergoedt jouw leerbedrijf deze kosten. Vraag dit bij het bedrijf na. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek vergoedt deze kosten niet.

  Waarom wil mijn leerbedrijf een Verklaring Omtrent Gedrag?

  Je krijgt tijdens het werken voor een leerbedrijf veel verantwoordelijkheden. Het leerbedrijf kan daarom om een Verklaring Omtrent Gedrag vragen. Veel verhuisbedrijven willen bijvoorbeeld deze verklaring, omdat je met spullen van andere mensen werkt. Als je een strafblad voor diefstal hebt, dan krijg je deze verklaring niet voor je werkzaamheden bij het verhuisbedrijf. Dan kun je niet bij het leerbedrijf aan de slag.

 • Hoe kan ik mij ziek melden?

  Ziek melden

  Als je te ziek bent om te gaan werken, moet je dit persoonlijk doorgeven. Je bent verplicht om je ziek te melden. Check de volgende animatie en je weet hoe je je ziek en hopelijk weer snel beter meldt:

  Ziek op een werkdag:

  • Voordat je op je werk moet zijn geef je door aan jouw leerbedrijf dat je ziek bent.
  • Je belt tussen 08.30 en 10.00 uur het Sectorinstituut Transport en Logistiek, via 088 – 2596116.
  • Je geeft de niet-gewerkte uren door bij het Sectorinstituut. Je ontvangt geen geld als je dit niet doet.
   

  Ziek op een schooldag:

  • Voordat je op school moet zijn, geef je door aan jouw ROC, Vakschool,  Verkeersschool of opleider dat je ziek bent.
  • Je belt tussen 08.30 en 10.00 uur het Sectorinstituut Transport en Logistiek, via 088 – 2596111.
  • Je geeft de niet-gewerkte uren door bij het Sectorinstituut. Je ontvangt geen geld als je dit niet doet.
   

  Ziek tijdens de vakantie:

  • Je belt tussen 08.30 en 10.00 uur het Sectorinstituut Transport en Logistiek, via 088 – 2596116.
  • Je geeft de uren door bij het Sectorinstituut. Je ontvangt geen geld als je dit niet doet.
  Lees je het liever op je gemak nog eens door? Check je leerling-werknemerboekje of download onderstaande folder. Meer informatie vind je in het boekje Ziek en beter melden.
 • Hoe meld ik mij beter?

  Op het moment dat je weer beter bent, meld je dit zo snel mogelijk bij het Sectorinstituut en bij jouw leerbedrijf of school.

  Check de volgende animatie en je weet hoe je je ziek en hopelijk weer snel beter meldt:
   


  Het Sectorinstituut

  • Op de dag dat je weer gaat werken of weer naar school gaat meld je telefonisch dat je weer beter bent, via 088 – 2596116.

  Je leerbedrijf

  • De dag voordat je weer aan het werk gaat meld je telefonisch bij jouw leerbedrijf dat je weer beter bent.
    ROC, Vakschool, Verkeersschool of opleider:
   
  • Voor schooltijd meld je bij jouw school dat je weer beter bent.
 • Ik heb last van ongewenst gedrag bij mijn leerbedrijf. Hoe ga ik hiermee om?
  Een arm over je schouder, een opmerking over iemands uiterlijk. De één zegt ‘moet kunnen’.
  Voor de ander is het lastig ermee om te gaan. Is het gedrag van een collega of leidinggevende storend of pijnlijk? Laat diegene dan weten dat hij of zij te ver gaat. Lukt het niet om erover te praten? Neem dan contact op met de vertrouwenspersoon van het Sectorinstituut. Je kunt in een veilige omgeving je verhaal doen. Wij helpen je dan om het ongewenste gedrag te stoppen. De vertrouwenspersoon heeft
  geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat alles wat je aan de vertrouwenspersoon vertelt, bij deze persoon blijft. Je kunt altijd contact opnemen met de vertrouwenspersoon. Je werkgever hoeft daar niets over te weten. Een afspraak maken met de vertrouwenspersoon kan via vertrouwenspersoon@stlwerkt.nl. Zet je
  telefoonnummer in je e-mail, dan neemt de vertrouwenspersoon contact met je op.
 • Hoe kan ik mijn uren declareren?

  Het Sectorinstituut kan alleen je salaris uitbetalen als je een urenverantwoording invult. Zorg er dus voor dat je dit elke week doet. De urenverantwoording wordt ook wel werkbriefje, urenbriefje of uren-declaratie genoemd.

  Het declareren van je uren gaat zo:

  1. Je declareert zelf elke week je uren online via www.stlwerkt.nl/uren.
  2. Jouw leerbedrijf keurt de ingevoerde urenverantwoording goed.

  Zijn je uren vóór maandag 17.00 uur nog niet goedgekeurd? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je leerbedrijf.
  Je kunt zelf altijd zien of je uren al zijn goedgekeurd door in te loggen in de online urenregistratie.

  Is je declaratie niet goedgekeurd?

  Het kan zijn dat je leerbedrijf vindt dat jouw urenverantwoording niet klopt. Dan ontvang je een e-mail. Bekijk eerst zelf wat er mogelijk fout kan zijn. Kom je er niet uit, overleg dan met je leerbedrijf.

 • Hoe weet ik of mijn salaris is gestort?

  Je doorloopt vier stappen om te checken of je salaris is gestort of onderweg is:

  Stap 1: Check je eigen bankrekening

  Staat het niet op je bankrekening? Ga dan naar stap 2.

  Stap 2: Check www.stlwerkt.nl/uren

  Controleer daar de loonspecificaties. Hierop kun je zien wat er voor jou aan salaris verwerkt is. Is het verwerkt? Dan staat het binnen een paar dagen op je bankrekening. Is het niet verwerkt? Ga dan naar stap 3.

  Stap 3: Check je e-mail

  Je ontvangt een e-mail als jouw leerbedrijf je gedeclareerde uren heeft goedgekeurd. Als je uren nog niet zijn goedgekeurd, bel dan jouw leerbedrijf.

  Stap 4: Bel het Sectorinstituut Transport en Logistiek

  Zijn je uren wel goedgekeurd, maar zie je na een paar dagen niets op www.stlwerkt.nl/uren? Bel dan het Sectorinstituut via 088 - 2596116.

 • Ik wil vakantiedagen aanvragen

  Elk uur dat je werkt, bouw je vakantiedagen op. Als je een vakantiedag opneemt, dan hoef je niet te werken maar krijg je wel betaald. Je checkt online hoeveel vakantiedagen je hebt opgebouwd via www.stlwerkt.nl/uren. Let op: Je kunt nooit meer vakantiedagen opnemen dan je hebt opgebouwd.

  Hoe neem je een vakantiedag op?

  Je vraagt eerst aan je leerbedrijf of je vrij kunt krijgen op de dagen, die je wilt.
  Na je werkweek declareer je jouw vakantieuren op dezelfde manier als gewerkte uren. Je geeft achter je vakantiedagen aan om welk soort verlof het gaat.

  Meer informatie vind je in het Leerling-werknemerboekje
 • Waar kan ik mijn vakantiesaldo checken?

  Je ziet online via www.stlwerkt.nl/uren precies hoeveel vakantiedagen je hebt opgebouwd. Kijk na het inloggen onder Verlof/vakantie.

  Meer informatie vind je in het Leerling-werknemerboekje
 • Waarom heb ik een bestuurderskaart nodig?

  Je mag niet in een vrachtwagen rijden zonder bestuurderskaart. Deze heb je nodig voor de tachograaf. De tachograaf registreert de rij- en rusttijden. De bestuurderskaart wordt ook wel chauffeurspas, tacho(graaf)pas, bestuurderspas of digitale tachograafkaart genoemd. Als je een bestuurderskaart nodig hebt voor je werkzaamheden bij jouw leerbedrijf, moet je deze zelf aanvragen.

 • Hoe kom ik aan een bestuurderskaart?

  Je vraagt de bestuurderskaart aan bij Kiwa. Je moet betalen voor het aanvragen van de kaart. Dit betaal je eerst zelf. Als je de opleiding Chauffeur Goederenvervoer volgt, dan vergoedt het Sectorinstituut deze kosten achteraf. Je kunt de kosten declareren door een mail te sturen naar lerenwerken@stlwerkt.nl met daarin een kopie of printscreen van je bankafschrift.

  De bestuurderskaart is vijf jaar geldig, dus je kunt de kaart ook na je opleiding gebruiken.

 • Hoe kom ik aan veiligheidsschoenen?

  Veilig werken is heel belangrijk. Daarom krijg je van het Sectorinstituut Transport en Logistiek 1 keer per jaar gratis een paar veiligheidsschoenen. Je bent verplicht om deze tijdens je werk te dragen.

  Heb je nieuwe veiligheidsschoenen nodig? Neem dan contact op met ons.

 • Ik wil een wijziging in mijn gegevens doorgeven

  Ga je verhuizen, is je e-mailadres of je telefoonnummer veranderd?
  Stuur een mail met alle wijzigingen naar lerenwerken@stlwerkt.nl.

 • Ik wil een andere opleiding doen

  Ga je een andere opleiding doen? Geef dit zo snel mogelijk door aan het Sectorinstituut, door te bellen naar 088 - 2596116 of te mailen naar lerenwerken@stlwerkt.nl.   

 • Ik wil stoppen met mijn opleiding

  Stop je met je opleiding? Geef dit zo snel mogelijk door aan het Sectorinstituut, door te bellen naar 088 - 2596116 of te mailen naar lerenwerken@stlwerkt.nl.

 • Ik heb nog geen code 95, mag ik nu wel de weg op?
  Tijdens je opleiding doe je bij het leerbedrijf ervaring op met het rijden in een vrachtwagen. Je hebt toestemming nodig om zonder vakbekwaamheid (code 95) de weg op te gaan, dat heet een ontheffing. De ontheffing vraag je aan bij je school. De ontheffing voor Chauffeur Wegvervoer wordt maar 1 keer afgegeven, voor een periode van maximaal 3 jaar.

  Voor het aanvragen van de ontheffing moet je in het bezit zijn van:
  • Rijbewijs B
  • Vakbekwaamheid 1 (RV1)
  • Vakbekwaamheid 2 de modules V2C-1 & V2C-2 of Vakbekwaamheid 2 (verschilt per school)
  • Rijbewijs C
  Neem voor meer informatie contact op met je school.

Bel ons

Heb je een vraag of wil je meer weten over Het Sectorinstituut? Bel dan 088-2596111 en uw vragen worden beantwoord!

of

Stuur een bericht

Stuur direct een bericht via het contactformulier.

Stuur een berichtje

Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Versturen

Contact informatie

Bellen kan tijdens kantooruren
Bezoekadres
Kampenringweg 43
2803 PE Gouda