Leerling-werknemer in dienst

Veelgestelde vragen
Leerling-werknemer in dienst
 • Er is een (bijna) ongeluk gebeurd met een leerling-werknemer

  Alle bedrijfsongevallen moet je het melden bij het Sectorinstituut. Ook als er door het ongeluk geen (letsel)schade is, moet je het ons toch melden.

  Verder moet je direct een melding maken bij de Inspectie SZW als het een meldingsplichtig arbeidsongeval is. Dit kan telefonisch via 0800 – 5151 of via het digitale formulier. Een meldingsplichtig arbeidsongeval is een arbeidsongeval waarbij het slachtoffer aan de gevolgen overlijdt, blijvend letsel oploopt of in een ziekenhuis moet worden opgenomen.

  Bel bij een dodelijk ongeval of ernstig ongeval met ziekenhuisopname en/of blijvend letsel direct 0800 - 5151 (dag en nacht bereikbaar)

 • Mijn leerling-werknemer is ziek

  Als een leerling-werknemer ziek is, moet hij of zij dit voor het begin van de werkdag bij jou melden. De leerling-werknemer meldt dit ook tussen 08.30 en 10.00 uur bij het Sectorinstituut. Wij helpen de leerling-werknemer om ervoor te zorgen dat hij of zij zo snel mogelijk weer aan het werk kan.

  Denk je dat de leerling-werknemer niet echt ziek is of wordt het niet of te laat aan je doorgegeven? Neem dan contact op met ons. Wij spreken de leerling-werknemer hier formeel op aan.

 • Hoe moet ik mij verzekeren met een leerling-werknemer in dienst?

  Je moet je verzekeren voor de aansprakelijkheid bij schade.

  De leerling-werknemer werkt onder leiding en toezicht van het leerbedrijf. Je bent als leerbedrijf is aansprakelijk voor eventuele schade, zoals:

  • Schade die de leerling-werknemer lijdt doordat een aan hem toebehorende zaak beschadigd of verloren raakt.
  • Schade die de leerling-werknemer lijdt door uitoefening van de werkzaamheden, waaronder letselschade.
  • Schade die voortvloeit uit het doen of nalaten van een handeling van de leerling-werknemer of uit enige verbintenis tussen jou en de leerling-werknemer en/of derden.

  Je kunt niet het Sectorinstituut aansprakelijk stellen.

 • Mijn factuur klopt niet

  De factuur wordt opgemaakt nadat je als leerbedrijf de uren hebt goedgekeurd. Als je factuur niet klopt, check dan eerst of de factuur overeenkomt met de uren die je hebt goedgekeurd.

  In de Opdrachtovereenkomst staat het aantal uur dat de leerling-werknemer per week moet werken. Hier wordt de factuur voor opgemaakt. Uren die niet gewerkt worden door ziekte, verlof, feestdagen, bijzonder verlof, kort verzuim of de (rij)opleiding worden niet gefactureerd.

  Kom je er zelf niet uit? Klopt het aantal uren wel, maar het tarief niet? Klopt er iets anders op de factuur niet? Neem contact op met de afdeling debiteurenbeheer van het Sectorinstituut.

 • Wat gebeurt er als mijn leerling-werknemer het C-rijbewijs behaalt?

  Als je leerling-werknemer zijn C-rijbewijs haalt en in bezit is van (de ontheffing voor) Code 95, is hij inzetbaar als chauffeur.

  Werkzaamheden als chauffeur worden in de cao Beroepsgoederenvervoer meestal anders beloond dan werk in de loods of als bijrijder.

  Wil je weten wat er wijzigt in het tarief als de leerling-werknemer gaat rijden? Neem dan contact op met het Sectorinstituut. Aan de hand van een omschrijving van de werkzaamheden kunnen we het nieuwe tarief voor je bepalen.

 • Wat moet ik doen als mijn leerling-werknemer niet goed functioneert?

  Vind je dat de leerling-werknemer het werk niet goed doet? Of is de instelling van de leerling-werknemer niet goed? Spreek hem of haar hier zo snel mogelijk op aan. Bespreek samen wat jullie nodig hebben om allebei tevreden te zijn.

  Verbetert er niks? Neem dan contact op met het Sectorinstituut. Ook als je de situatie wilt bespreken. Wij kunnen je helpen, bijvoorbeeld door:

  • Tips en tricks aan te bieden om de begeleiding aan te passen.
  • Een gesprek te hebben met de leerling-werknemer.
  • Verbeterpunten op te schrijven.
  • De leerling-werknemer een passende straf te geven.

  Als je vindt dat het gedrag van de leerling-werknemer zo erg is dat er meteen moet worden ingegrepen, neem dan eerst contact met ons op. Stuur niet zelf de leerling-werknemer naar huis. Als de Opdrachtovereenkomst nog loopt, moet je betalen voor de leerling-werknemer. Ook als je hem of haar naar huis hebt gestuurd.

  Of de Opdrachtsovereenkomst tussentijds opzegbaar is, is afhankelijk van wat er van tevoren is afgesproken. Het is daarom belangrijk dat je snel bijstuurt en ons inschakelt als de leerling-werknemer niet goed functioneert.

 • Mijn leerling-werknemer heeft een boete gekregen

  Heeft de leerling-werknemer een boete gekregen voor een verkeersovertreding?
  Regel dan zelf met de leerling-werknemer dat hij of zij jou terugbetaalt. Ook kan je met het Centraal Justitieel Incasso Bureau regelen dat de leerling-werknemer de boete betaalt.

  Een boete wordt niet ingehouden op het salaris.

  Als het een heel erge verkeersovertreding was, meld je dit bij het Sectorinstituut. Dit doe je ook als het een boete was voor roekeloos rijgedrag. Wij zullen de leerling-werknemer hierop aanspreken en formeel waarschuwen.

 • Ik wil een wijziging doorgeven

  Als er iets in de gegevens van jouw bedrijf verandert, dan kan je dit via www.stlwerkt.nl/uren zelf wijzigen.

  Verandert er iets in de werkzaamheden van de leerling-werknemer? Neem dan contact op met het Sectorinstituut.

Bel ons

Heb je een vraag of wil je meer weten over Het Sectorinstituut? Bel dan 088-2596111 en uw vragen worden beantwoord!

of

Stuur een bericht

Stuur direct een bericht via het contactformulier.

Stuur een berichtje

Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Versturen

Contact informatie

Bellen kan tijdens kantooruren
Bezoekadres
Kampenringweg 43
2803 PE Gouda