2000 Chauffeurs gezocht

Veelgestelde vragen
2000 Chauffeurs gezocht
 • Vanaf welke leeftijd kun je meedoen met het zij-instroomtraject?

  Er geldt geen leeftijdsgrens voor zij-instromers. Als je voldoet aan de eisen kun je je aanmelden voor een voorlichtingsbijeenkomst. 

  Vaak blijkt dat zij-instromers aan alle eisen voldoen als ze 25 jaar of ouder zijn. Deze groep komt ook vaker door de selectiegesprekken en de testen. Dit is uiteraard ook sterk afhankelijk van de kennis, vaardigheden en werkhouding.

 • Wat gebeurt er na een voorlichtingsbijeenkomst?

  Tijdens de bijeenkomst is het eerste selectiegesprek al gevoerd. Is dit gesprek positief verlopen? Dan krijgt de kandidaat een uitnodiging voor de testdag. Op de testdag worden verschillende testen gedaan. De testen duren bij elkaar ongeveer 5 uur (1 dagdeel). Het gaat om de volgende testen:

  • Capaciteitentest. Hiermee testen we online de competenties en talenten. 
  • Competentietest. Hiermee testen we de competenties en talenten.
  • Nederlandse taaltest. Hiermee testen we online de kennis van begrijpend lezen. De test gaat om het begrijpen van de theorie van de opleiding en de examens.
  • Reactievermogentest. Hiermee testen we online de reactiesnelheid onder druk.
  • Rijcapaciteitentest. Hiermee testen we de rijvaardigheid. Samen met een instructeur wordt er ongeveer een uur proef gereden in een vrachtwagen.

  Wordt de testfase ook positief afgesloten? Dan gaat de kandidaat op zoek naar een nieuwe werkgever. Deze werkgever moet bereid zijn om met de kandidaat het opleidingstraject in te gaan. En na het behalen van het rijbewijs de kandiaat een jaarcontract aan te bieden. Ons Mobiliteitscentrum kan helpen bij het zoeken naar een baan. 

  Is er een werkgever gevonden? Dan nodigt de werkgever de kandidaat uit voor een sollicitatiegesprek. Als dit gesprek positief verloopt meldt de werkgever de kandidaat aan voor de opleiding. Na het afronden van de opleiding gaat de kandidaat aan de slag als chauffeur wegvervoer.

  Lukt het niet om een baan te vinden bij een transportbedrijf? Wij werken samen met een aantal uitzendbureaus. De kandidaat kan dan ook in dienst treden bij een van deze uitzendbureaus. Er wordt dan bij verschillende opdrachtgevers gewerkt.

 • Is voorbereiding voor de testdag nodig?

  Nee, dit is niet nodig. Wil je je wel voorbereiden? In de uitnodiging voor de testdag staat een link naar een ‘oefentest’.

  Tips om de stress voor de testdag wat te verlagen:

  • Zorg wel dat je goed uitgerust bent.
  • Zorg dat je op tijd komt.
  • Neem wat te eten mee.
 • Waar worden de testen afgenomen?

  De testen worden op de locatie van een verkeersschool afgenomen. De precieze locatie staat in de uitnodiging. Deze ontvangt de kandidaat via de mail.

  Wij plannen de testen in. We verwachten dat de kandidaat beschikbaar is voor de testen. Ben je verhinderd? Geef dit aan ons door. Bij afwezigheid zonder afmelding wordt er geen 2e kans gegeven. Dan kan er niet verder worden gegaan met het zij-instroomtraject.

 • Hoe vindt een zij-instromer een nieuwe baan?

  De kandidaat gaat eerst zelf op zoek naar een nieuwe werkgever in de transportsector. Ons Mobiliteitscentrum kan hierbij helpen.

  Slaagt de kandidaat voor de testdag? Dan wordt hij of zij ingeschreven als werkzoekende. En nemen we contact met op met de kandidaat. We helpen de kandidaat ook met het maken van een cv. En geven hem of haar tips en adviezen over solliciteren. We gaan samen op zoek naar een nieuwe werkgever.

 • Kan de kandidaat tijdens de opleiding voor een uitzendbureau werken?

  Ja, dat kan. De kandidaat kan zich aanmelden bij een uitzendbureau. Dan werkt hij of zij bijvoorbeeld als magazijnmedewerker of bijrijder. Zo doet hij of zij alvast ervaring op met het werken in transport en logistiek. Vergeet niet dat de kandidaat af en toe opleidingen moet volgen. Als de kandidaat werkt, zal hij of zij hiervoor vrij moeten nemen.

 • Hoelang duurt de opleiding?

  De opleiding duurt bij de meeste mensen ongeveer 5 tot 6 maanden. Moet er herexamens worden gedaan? Of wordt meteen het rijbewijs CE (aanhangwagen) gehaald? Dan kan het langer duren. 

  Kun de kandidaat veel tijd besteden aan het behalen van het rijbewijs? Dan kan hij of zijn sneller klaar zijn met de opleiding. Dit is ook afhankelijk van de planning van de opleider. Deze planning kan ook van invloed zijn op de duur van de opleiding.

 • Wanneer is de kandidaat klaar met de opleiding?

  Dit hangt af van de wensen van de nieuwe werkgever. Bij sommige bedrijven is rijbewijs C voldoende. Maar andere bedrijven is het rijbewijs CE nodig. Er moet dan een extra module voor het rijbewijs E worden gevolgd.

  In het formulier baangarantie wordt vastgelegd welke opleidingen de kandidaat gaat volgen. De nieuwe werkgever vraagt dit formulier aan. Hij zal de kandidaat vragen om dit formulier voor akkoord te ondertekenen.

 • Gaat het jaarcontract al in tijdens de opleiding?

  Het contract kan pas ingaan wanneer de kandidaat klaar is met zijn of haar opleiding. Hij of zij krijgt namelijk een contract voor de functie van Chauffeur Wegvervoer. De kandidaat is pas Chauffeur Wegvervoer als hij of zij de opleiding gehaald heeft. 

  Soms kan de werkgever de kandidaat tijdens de opleiding een andere functie aanbieden. Bijvoorbeeld in het magazijn. Dan leert de kandidaat het bedrijf alvast kennen. 

  Het jaarcontract moet ingaan binnen een maand na het afronden van de opleiding.

 • Hoe wordt de medische keuring geregeld?

  Tijdens de opleiding vindt er een medische keuring plaats. De kandidaat krijgt hierover een bericht van de opleider. De keuring wordt gedaan door een ARBO-arts. 

  Als de kandidaat ergens last van heeft, kan dit gevolgen hebben voor de opleiding. Daarom is het goed om hier rekening mee te houden. Bespreek eventuele blessures tijdens het selectiegesprek na de voorlichtingsbijeenkomst. 

  De keuring kost tussen de € 100 en € 150. De keuring moet de kandidaat zelf betalen.

 • Worden certificaten, zoals het ADR, vergoed door het zij-instroomtraject?

  Extra certificaten worden niet vergoed door de SOOB-subsidie van het zij-instroomtraject. Het is wel mogelijk hier reguliere SOOB-subsidie voor aan te vragen. De reguliere subsidie is beschikbaar voor personen die al werkzaam zijn in de sector of binnen 4 maanden aan het werk gaan in de sector.

 • Wie moet de Verklaring Goed Gedrag (VOG) betalen?

  De kandidaat betaalt voor de VOG. In overleg kunnen de kosten door de werkgever betaald worden. Een VOG is bij de voorlichtingsavonden en testen nog niet nodig. De VOG is voor de nieuwe werkgever. 

 • Kan een werkzoekende kandidaat met rijbewijs CE zich ook aanmelden voor het zij-instroomtraject?

  Een kandidaat die het rijbewijs CE al heeft, kan zich niet aanmelden voor het zij-instroomtraject. Hij of zij kan zich wel inschrijven bij het Mobiliteitscentrum. We hebben altijd veel vacatures voor chauffeurs met ervaring. Samen met onze adviseurs gaat de kandidaat dan op zoek naar een nieuwe baan. De kandidaat kan ook zelf rechtstreeks solliciteren als hij of zij een leuke vacature ziet.

 • Kan een kandidaat die al een baan heeft zich ook aanmelden?

  Heeft de kandidaat al een baan? Maar wil hij of zij graag een volgende stap zetten? Of wilde hij of zij eigenlijk altijd al chauffeur worden? Als de kandidaat aan alle eisen voldoet, kan hij of zich aanmelden voor het zij-instroomtraject. Daarna volgt hij of zij de selectieprocedure. En de kandidaat gaat op zoek naar een geschikte werkgever die een baan wil aanbieden. Ons Mobiliteitscentrum helpt met het zoeken naar een nieuwe baan.

  Mensen die al een baan hebben volgen de opleiding vaak in hun eigen tijd. De kandidaat moet hiervoor dus vrije dagen inplannen. Heeft hij of zij de opleiding gehaald? Dan kan de kandidaat de huidige baan opzeggen en starten bij de nieuwe werkgever.

  De nieuwe werkgever moet wel aangesloten zijn bij SOOB, het opleidingsfonds voor de sector transport en logistiek.

 • Kan een kandidaat met een WW-uitkering ook zij-instromer worden?

  Heeft de kandidaat op dit moment een WW-uitkering? Maar wil hij of zij zich wel aanmelden voor het zij-instroomtraject? De kandidaat kan dan brug-WW aanvragen. Dit is een regeling speciaal voor iedereen die werkloos is en nieuw werk heeft gevonden waarvoor een opleiding nodig is. Bekijk meer informatie over brug-WW.

  Wil de kandidaat gebruik maken van brug-WW? Hij of zij heeft dan toestemming nodig van het UWV en het Sectorinstituut Transport en Logistiek.

 • Ik heb geen Nederlands maar een ander (Europees) rijbewijs. Kan ik dan meedoen aan dit project?
  Je hebt een Nederlands rijbewijs nodig om mee te kunnen doen. Met een ander rijbewijs kun je helaas niet meedoen. Naast het rijbewijs heb je ook minimaal twee jaar rijervaring, een BSN-nummer en een woonadres in Nederland nodig.
 • Mag je aan het zij-instroomtraject meedoen als je bent geweigerd voor een werken-leren traject (BBL)?

  Een afwijzing voor het BBL-traject betekent niet dat je niet geschikt bent voor het zij-instroomtraject. Aanmelden mag dus gewoon.

 • Wat gaat de kandidaat verdienen als vrachtwagenchauffeur?

  Het salaris hangt af van de werkzaamheden. De werkzaamheden bepalen in welke schaal de kandidaat wordt ingedeeld volgens de cao Beroepsgoederenvervoer. Daarnaast telt het aantal jaren ervaring van de kandidaat.

  De salarisindicatie is vanaf € 1.891,51 bruto per maand (40 uur per week).

 • Wat is het verschil tussen een werken-leren traject (BBL) en het zij-instroomtraject?

  Bij een BBL-opleiding Chauffeur Goederenvervoer word je opgeleid tot vrachtwagenchauffeur én haal je tegelijk je MBO-diploma. Je krijgt dan veel meer vakken, dan alleen de rijopleidingen. Tijdens de opleiding ga je één dag in de week naar school voor je theorie-opleiding en werk je 4 dagen in de week bij een leerbedrijf, waar ze je de kneepjes van het vak in de praktijk bijbrengen. In die 2 jaar volg je ook je rijopleiding, meestal zodra je de geschikte leeftijd hebt behaald. De gehele opleiding duurt ongeveer 2 jaar. De BBL opleiding wordt overwegend door jongeren gevolgd. 

  In het zij-instroomtraject volg je alleen een opleiding tot vrachtwagenchauffeur. Dit duurt 5 á 6 maanden. Daarmee heb je je basiskwalificatie op zak en ga je aan de slag bij een transportbedrijf met een baangarantie voor minimaal een jaar.

  Volg je een BBL-opleiding? Dan kun je niet aan het zij-instroomtraject deelnemen. Nieuwe BBL-leerlingen kunnen wel rekenen op even hoge subsidies!

   

 • Bouwt de kandidaat ook pensioen op als zij-instromer?

  Ja. Als de kandidaat gaat werken in de sector transport en logistiek, valt hij of zij onder het Pensioenfonds Vervoer.

 • De kandidaat kan of wil de opleiding niet afmaken. Wie betaalt dan de gemaakte kosten?

  Als alle partijen aan hun verplichtingen voldaan hebben, wordt de subsidie niet teruggevorderd. De beoordeling van deze situatie ligt bij SOOB.

Bel ons

Heb je een vraag of wil je meer weten over Het Sectorinstituut? Bel dan 088-2596111 en uw vragen worden beantwoord!

of

Stuur een bericht

Stuur direct een bericht via het contactformulier.

BBL houdt in dat je 1 dag in de week naar een mbo gaat en 4 dagen werkt bij een leerbedrijf. Weet je zeker dat dit is wat je zoekt? Zo ja, ga dan zeker door.
Zo niet, bekijk dan onze vacatures. Misschien vind je jouw toekomstige baan hier.

Stuur een bericht

Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Versturen

Contact informatie

Bellen kan tijdens kantooruren
Bezoekadres
Kampenringweg 43
2803 PE Gouda