Ik zoek vrachtwagenchauffeurs of kraanmachinisten

Veelgestelde vragen
Ik zoek vrachtwagenchauffeurs of kraanmachinisten
 • De kandidaat is al bij mij in dienst en heeft al rijbewijs C. Kan ik hem aanmelden om E bij C te halen via de doorstroomregeling?
  Ja dat kan. Je meld de kandidaat aan voor E bij C. De kandidaat hoeft niet naar de testdag. Het Sectorinstituut meldt de kandidaat aan bij SOOB Subsidiepunt. Je krijgt hierover bericht van ons en kunt daarna de subsidie aanvragen. 
 • Kan ik ook een kandidaat aanmelden voor zij-instroom die op dit moment een baan heeft?
  Ja, dat kan. Als de kandidaat aan alle eisen voldoet, kun je hem of haar aanmelden voor het zij-instroomtraject. Daarna volgt hij of zij de selectieprocedure. Zodra de kandidaat geslaagd is voor de opleiding kan hij de huidige baan opzeggen en bij jou in dienst treden.
 • Hoe vindt een zij-instromer een nieuwe baan?

  De kandidaat gaat eerst zelf op zoek naar een nieuwe werkgever in de transportsector. Als de kandidaat eenmaal een bedrijf heeft gevonden, moet de kandidaat door het bedrijf worden aangemeld voor een testdag.

  Het Mobiliteitscentrum kan de kandidaat helpen in de zoektocht naar een werkgever. Zo helpt het Mobiliteitscentrum de kandidaat met het maken van een cv en geven ze daarnaast tips en adviezen over solliciteren. Ook brengt het Mobiliteitscentrum kandidaten in contact met bedrijven in hun netwerk die op zoek zijn naar zij-instromers.

 • Hoelang duurt de opleiding?

  De opleiding duurt bij de meeste mensen ongeveer 5 tot 6 maanden. Moet er herexamens worden gedaan? Of wordt meteen het rijbewijs CE (aanhangwagen) gehaald? Dan kan het langer duren. 
  Als de kandidaat veel tijd kan besteden aan de opleiding, kan hij of zijn sneller klaar zijn. Dit is ook afhankelijk van de planning van de opleider. Deze planning kan ook van invloed zijn op de duur van de opleiding.
   

 • Kan de kandidaat tijdens de opleiding al bij mij werken?

  Ja, dat kan. Je kunt de kandidaat een tijdelijk contract aanbieden. Dan werkt de kandidaat bijvoorbeeld als magazijnmedewerker of bijrijder. Zo leert hij jouw bedrijf alvast kennen. 

 • Met welke bijkomende kosten moet ik rekening houden als ik een zij-instromer aanneem?
  Je ontvangt 50% subsidie van SOOB voor het lesgeld van de opleiding. De andere 50% betaal je als werkgever. Voor dit deel kun je een maximale eigen bijdrage van 15% van de kandidaat vragen. Daarnaast komen er nog andere kosten bij zoals lesmateriaal, examengeld, medische keuring etc. Deze kun je als werkgever betalen, maar je kunt hiervoor ook een studiekostenregeling afspreken. 

  Overzicht bijkomende kosten.

  Om de verdeling en terugbetaling van de kosten te regelen, kun je met de kandidaat een studiekostenregeling afspreken. 
 • Wanneer kan de kandidaat bij mij in dienst komen?
  Dit hangt onder andere ervan af of de kandidaat rijbewijs C of CE nodig heeft. Maar ook of de kandidaat in één keer slaagt of herexamen(s) moet doen. 
   
 • Wanneer gaat het contract in?

  Het contract voor de functie van Chauffeur Wegvervoer moet in ieder geval ingaan binnen een maand na het afronden van de opleiding.

 • Vallen certificaten, zoals het ADR, ook onder de subsidieregeling?

  Extra certificaten worden niet vergoed door de SOOB-subsidie van het zij-instroomtraject. Het is wel mogelijk hier reguliere SOOB-subsidie voor aan te vragen. Dit kan via SOOB Subsidiepunt. De reguliere subsidie is beschikbaar voor personen die al werkzaam zijn in de sector of binnen 4 maanden aan het werk gaan in de sector.

 • Welke testen moet de kandidaat doen?
  Op de testdag worden verschillende testen gedaan:
  • Capaciteitentest. Hiermee testen we online de competenties en talenten.
  • Competentietest. Hiermee testen we de competenties en talenten.
  • Nederlandse taaltest. Hiermee testen we online de kennis van begrijpend lezen. De test gaat om het begrijpen van de theorie van de opleiding en de examens.
  • Reactievermogentest. Hiermee testen we online de reactiesnelheid onder druk.
  • Rijcapaciteitentest. Hiermee testen we de rijvaardigheid. Samen met een instructeur wordt er ongeveer een uur proef gereden in een vrachtwagen.

   
 • Bij welke opleiders kan ik terecht voor de opleiding machinist mobiele (toren)kraan?
  Je kunt hiervoor terecht bij een aantal gecertificeerde opleiders. Deze opleiders zijn aangesloten bij SOOB Subsidiepunt.
  • Vakbekwaamheidscentrum Barneveld, Barneveld
  • Mammoet Academy, Schiedam
  • SOMA Bedrijfsopleidingen, Harderwijk
  • HOC Opleiding & Training, Zuidlaren
  • Verticaal Transport Centrum, Ede
  • V-Tas, Bladel
 • Nemen jullie bij de kandidaat kraanmachinist ook een praktijktest af?
  De subsidieregeling voor de doorstroom van kraanmachinisten heeft betrekking op de opleiding tot het behalen van het certificaat TCVT machinist mobiele (toren)kraan en niet op het behalen van een rijbewijs. Daarom nemen wij bij de kandidaten geen praktische rijtest af.

  Om vast te stellen of een kandidaat kraanmachinist over voldoende ruimtelijk inzicht beschikt en een geschikte oog-hand coördinatie beschikt, kun je een korte praktijktest uitvoeren voordat je de kandidaat bij ons aanmeldt. Wij adviseren om de potentiële machinist ook enkele keren te laten 'proefdraaien' en mee te laten kijken op de kraan met een vakbekwaam machinist.
   
 • Hoe wordt de medische keuring van de kandidaat geregeld?

  Tijdens de opleiding vindt er een medische keuring plaats. De kandidaat krijgt hierover een bericht van de opleider. De keuring wordt gedaan door een ARBO-arts. 

  Als de kandidaat ergens last van heeft, kan dit gevolgen hebben voor de opleiding. Daarom is het goed om hier rekening mee te houden. Bespreek eventuele blessures daarom al tijdens het sollicitatiegesprek.
   

 • Wat kost een medische keuring en wie betaalt dit?
  De keuring kost tussen de € 100 en € 150. Deze kosten moet de kandidaat zelf betalen. Eventueel kun je deze kosten opnemen in een studiekostenregeling die je met de kandidaat afspreekt.
   
 • Wie betaalt de Verklaring Goed Gedrag (VOG)?

  De kandidaat betaalt voor de VOG. In overleg kunnen de kosten door de werkgever betaald worden.

 • Wat is het baangarantieformulier?

  In het formulier baangarantie wordt vastgelegd welke opleidingen de kandidaat gaat volgen. Het formulier wordt digitaal verzonden nadat de kandidaat de testdag heeft behaald.  Jij en de kandidaat ondertekenen beiden digitaal dit formulier. Dit is nodig in verband met de subsidie.

  Wil je het formulier alvast inzien? Kijk dan op het SOOB Subsidiepunt onder het kopje ‘Formulieren’.

 • De kandidaat kan of wil de opleiding niet afmaken. Wie betaalt dan de gemaakte kosten?

  Als alle partijen aan hun verplichtingen voldaan hebben, wordt de subsidie niet teruggevorderd. De beoordeling van deze situatie ligt bij SOOB, het opleidingsfonds voor de sector. Een beoordeling van de situatie moet je als bedrijf aanvragen middels een coulanceverzoek.

Bel ons

Heb je een vraag of wil je meer weten over Het Sectorinstituut? Bel dan 088-2596111 en uw vragen worden beantwoord!

of

Stuur een bericht

Stuur direct een bericht via het contactformulier.

Stuur een berichtje

Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Versturen

Contact informatie

Bellen kan tijdens kantooruren
Bezoekadres
Kampenringweg 43
2803 PE Gouda