Salaris

In een leerwerktraject combineer je leren en werken. Omdat je werkt ga je geld verdienen. Dit geld noemen we loon of salaris. Het salaris dat je per uur verdient, heet uurloon. Het bruto uurloon is het uurloon waar de belasting nog vanaf moet. Het netto uurloon is het uurloon waar de belasting al vanaf is. We bedoelen altijd het bruto uurloon, wanneer we het hebben over uurloon van je leerwerktraject. Je krijgt iedere vier weken salaris.

Uren schrijven

Je geeft elke week je werktijden door aan je leerbedrijf en aan het Sectorinstituut. Dit doe je door hier je start- en eindtijd en je pauzes in te voeren. Daarna keurt je leerbedrijf deze goed. Na goedkeuring ontvang je 1 keer per 4 weken je salaris.
 

Hoogte uurloon

De meeste leerbedrijven in transport en logistiek hebben uurlonen, die bepaald worden door de cao Beroepsgoederenvervoer.

Hieronder vind je de uurlonen uit deze cao. Ter vergelijking staat daar het wettelijk minimum uurloon naast.

Leeftijd Uurloon cao Beroepsgoederenvervoer Wettelijk minimum uurloon
16 € 4,85 € 3,35
17 € 5,44 € 3,83
18 € 6,12 € 4,85
19 € 6,99 € 5,82
20 € 8,06 € 7,76
21 € 9,70 € 9,70
22 en ouder Minimaal € 10,04 € 9,70
     
Tabel uurlonen: 1 juli 2020

Wijziging uurloon

Je uurloon kan tussentijds wijzigen. Dit kan gebeuren als:

  • Je jarig bent geweest.
  • Er een cao-verhoging is.
  • Het wettelijk minimum uurloon wijzigt.
  • Je bij hetzelfde leerbedrijf andere werkzaamheden gaat doen.
  • Je bij een ander leerbedrijf aan de slag gaat.

Wordt jouw loon bepaald door de cao Beroepsgoederenvervoer, heb je al je rijbewijzen gehaald en ga je aan de slag als vrachtwagenchauffeur? Dan gaat je salaris omhoog. Vraag ernaar bij je leerbedrijf, bel of mail het Sectorinstituut op 088 – 2596116 of lerenwerken@stlwerkt.nl.

Vakantiedagen en vakantiegeld

Als je werkt via het Sectorinstituut bouw je vakantiedagen op. Dit zijn dagen waarop je niet hoeft te werken, maar waarop je wel salaris ontvangt. Ook ontvang je ieder jaar in mei vakantiegeld van het Sectorinstituut. Dit is per 1-1-2020 8,33% van het salaris wat je tot dan toe hebt verdiend.

Reiskosten en overige vergoedingen

Of je ook reiskosten ontvangt, hangt af van het leerbedrijf en de woon-werkafstand. Dit bespreek je met het Sectorinstituut.
Daarnaast heb je recht op een toeslag als je werkt onder bepaalde omstandigheden. Dit is bijvoorbeeld zo als je bij jouw leerbedrijf in ploegen werkt. Ook als je als bijrijder of chauffeur lang onderweg bent, zijn er extra vergoedingen. En ook werken op zaterdagen, zondagen of feestdagen levert extra salaris op.

Nuttige informatie

Download informatie die voor jou van belang kan zijn.

Cao beroepsgoederenvervoer

In deze cao (collectieve arbeidsovereenkomst) vind je de afspraken over arbeidsvoorwaarden tussen werkgevers en werknemers in de sector transport en logistiek.

Download brochure

Pensioenreglement Pensioenfonds Vervoer

Het pensioenreglement Pensioenfonds Vervoer

Download brochure
Download bovenstaande brochures

Brochure per post aanvragen

Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Niet of onjuist ingevuld
Brochure aanvragen