20 augustus 2018

Meestal staat Mariska om kwart over vier op. Drie kwartier later is ze dan in Zwaagdijk. Vaak gaat de rit met een MAN TGX naar een of meer tuinders ergens in Nederland. Daar staan dan de stapels kratten gevuld met groente voor haar klaar op pallets. Mariska zet ze met de pompwagen in de trailer. En dan is het op naar de vol­gende tuinder. Of naar een van de productielocaties van Hessing. Daar wordt de groente gewassen en gesneden, en vervolgens keurig verpakt afgeleverd bij het distributiecentrum van een supermarkt. Dat transport doet Mariska ook.

 

Poppetje

Het manoeuvreren met een trailer op smalle landweg-getjes, gaat haar gemakkelijk af. En zwaar vindt ze het werk niet. Toch dacht menigeen in het begin dat Mariska het als chauffeur niet zou redden, vertelt ze. ‘Ik was nogal een poppetje. Maar ik wist waar ik aan begon. Mijn vader, mijn broer en een oom zijn chauffeur. Zij hebben mij steeds gesteund. Uiteindelijk heb ik de chauffeurs-opleiding gevolgd aan het Horizon College in Heerhugowaard. En ik vond een leerwerkplek via een vriend die bij Hessing werkte.’

 

Best snel

De chauffeursopleiding was een leuke tijd met drie meiden in de klas. Intussen bezorgde ze met een bestelbus voor Hessing naleveringen en spoedorders.
En ze haalde al haar rijbewijzen met ondersteuning van het Sectorinstituut met hun Studieplan. Mariska: ‘Ik reed al met een trekker-oplegger toen ik negentien was en nog op school zat. Ja, dat is allemaal best snel gegaan. Na de opleiding kon ik meteen in dienst komen bij Hessing. Ik verdien nu goed en hou ervan om lekker een paar uur te rijden met een muziekje op. En het contact met de tuinders en de mensen op de distributiecentra is leuk. Bovendien heb ik aardige collega’s die heel behulpzaam zijn. Echt, ik zou niks anders willen.’

 

Lachen joh

‘‘Wat ik het leukste vind? Als mijn vriendin Roxanne meerijdt. Zij werkt nu ook bij Hessing, als leerling-chauffeur. Zij helpt mij dan met laden en lossen. En ik breng haar de kneepjes van het vak bij. Samen is het altijd reuze gezellig. Weet je wat ik ook leuk vind? Laden bij een nieuwe tuinder. Als ik dan uit de wagen stap, geloven sommigen hun ogen niet. Laatst keek iemand in de cabine of er toch nog niet ergens een man verborgen zat. Lachen joh.
 

Wil je ook een BBL-opleiding gaan doen?

Meld je nu aan