Welke opleiding heb ik nodig om vrachtwagenchauffeur te worden?

Je kunt op verschillende manieren vrachtwagenchauffeur worden. Dat is afhankelijk van je situatie nu en wat je later wil. We hebben een aantal scenario’s voor je op een rij gezet.
 

Ik heb al een baan, maar wil graag vrachtwagenchauffeur worden: zij-instroom

Stel, je hebt nu een totaal andere baan, in een andere sector, totaal ander beroep, en je wilt vrachtwagenchauffeur worden. Instromen in het vak kan vaak met subsidie! Wij noemen dat zij-instroom, en je leest er hier meer over.


Ik werk al in transport en logistiek: doorstroom

Als je al in de sector transport en logistiek werkt, bijvoorbeeld in het warehouse of op de heftruck, maar je wilt graag doorgroeien tot vrachtwagenchauffeur, dan kan dat natuurlijk ook. Dit noemen we doorstroom. Je opleiding wordt volledig met subsidie betaald. Je werkgever kan jou hiervoor aanmelden. Hoe dat werkt lees je hier


Ik zit nog op school: BBL

Ook als je meteen van school komt, kun je vrachtwagenchauffeur worden. Dit doe je door een BBL-opleiding te volgen. Een combinatie van leren, op een ROC, en werken in de sector. Over dit traject lees je meer in dit artikel.


Vrachtwagenchauffeur worden met een BBL-opleiding

Om vrachtwagenchauffeur te worden, kun je bij Sectorinstituut Transport en Logistiek de BBL-opleiding Chauffeur Wegvervoer volgen. Deze opleiding duurt twee jaar en is op mbo-niveau 2.

Ken jij BBL al? BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Het is een praktische opleiding waarbij je één dag per week naar school gaat. Dit is vaak een ROC bij jou in de buurt. Daarnaast ga je vier dagen per week aan de slag bij een leerbedrijf. Samen met het Sectorinstituut ga je op zoek naar een geschikte werkplek. Bij voorkeur bij jou in de buurt. Ga bijvoorbeeld aan de slag bij een bekende groothandel, of in het transport in de agrarische sector!

Meer weten over BBL? Lees hieronder verder. We hebben de drie meest gestelde vragen voor je uitgelicht.


1. Heb ik een vooropleiding nodig om vrachtwagenchauffeur te worden?

Omdat het een niveau 2 BBL-opleiding is, zijn er toelatingseisen. Je moet of een vmbo-diploma hebben, of de entreeopleiding volgen, of een overgangsbewijs havo/vwo van jaar drie naar vier hebben.


2. Hoe haal ik zo snel mogelijk mijn vrachtwagenrijbewijs?

Als je begint met de BBL-opleiding, ga je meteen geld verdienen. Je gaat tenslotte direct aan de slag als volwaardig medewerker bij een leerbedrijf. Met dat geld spaar je voor je rijbewijs. Daar heb je er veel van nodig (Heftruck-B-C-CE). Het sparen voor en het halen van je rijbewijs doe je samen met het Sectorinstituut. Door subsidies betaal je voor je rijbewijzen via het Sectorinstituut een stuk minder dan normaal. Normaal kost de opleiding B-C-CE bijvoorbeeld zeker € 7.500,-. Via ons krijg je ruim € 5.000,- korting. Lees hier alles over het halen van je vrachtwagenrijbewijs.


3. Baangarantie en salaris als vrachtwagenchauffeur

Omdat je direct aan de slag gaat bij een leerbedrijf, heb je aan het eind van je opleiding heel veel praktijkervaring. Dat is gunstig als je een baan zoekt, zo heb je een stapje voor. En bij de meeste leerbedrijven krijg je aan het begin van je leerwerktraject al een baangarantie! Een beginnend vrachtwagenchauffeur verdient zo’n € 1.600 per maand. Daarna kan je salaris oplopen tot zo’n € 2.500 per maand, afhankelijk van het bedrijf waar je werkt en afhankelijk van het bedrag wat je spaart voor je rijbewijzen. Je leest het, vrachtwagenchauffeur is niet alleen een heel mooi beroep, maar ook een vak met toekomst. Afwisseling, vrijheid, verantwoordelijkheid en doorgroeimogelijkheden. Als chauffeur ben je goed op weg en het Sectorinstituut helpt je daar graag bij!

Wil je een BBL-opleiding gaan doen?

Meld je nu aan