Het Van Dale woordenboek omschrijft logistiek als: “de beheersing van alle goederenstromen, personen- en dataverkeer, nodig om een bedrijf te laten functioneren”. Maar wat bedoelen ze daar nu mee? 

Vijf stappen in logistiek

Logistiek is méér dan transport. Laten we het verder toelichten aan de hand van een voorbeeld. Stel, je wilt iets bestellen, een cadeautje. 

  1. Dit cadeautje moet natuurlijk eerst worden gemaakt. De grondstoffen die daarvoor nodig zijn worden vanuit een leverancier besteld en aangeleverd bij de fabriek.  
  2. In de fabriek is een goederenstroom die ervoor zorgt dat de grondstoffen op de juiste plaats zijn tijdens het maken van de producten. Dit moet goed worden gepland en georganiseerd.
  3. De gemaakte voorraden worden opgeslagen in een warehouse. Dit wordt verzorgd door het voorraadbeheer van de logistiek.
  4. Na de productie wordt het eindproduct verspreidt naar winkels, of consumenten. Dit noemen we de logistieke distributie en gebeurt vanuit distributiecentra. 
  5. Als het product is (op)gebruikt wordt het vanuit je huis, kantoor of sportclub weggegooid en naar de afvalverwerking gebracht. 

Deze vijf logistieke stappen worden met elkaar verbonden door de transportsector. Zij vervoeren de producten van plaats naar plaats. In het kort zou je logistiek dus kunnen omschrijven als het organiseren, plannen, en uitvoeren van een stroom goederen vanaf verzending tot ontvangst. Waarbij alles zo goedkoop mogelijk gedaan moet worden en moet voldoen aan de wensen van de markt.

Werken en groeien in de logistiek

Omdat er zoveel verschillende stappen en onderdelen bij logistiek horen, is het een hele goede sector om in te werken en een loopbaan op te bouwen. Zowel voor mannen als voor vrouwen! Je kan (bijna) eindeloos doorgroeien! Van assistent logistiek medewerker tot logistiek supervisor of Manager in transport en logistiek. En omdat de sector maar blijft groeien - iedereen bestelt steeds vaker online - heb je een hele grote kans op (vast) werk! Wil je meer weten? Of wil je gelijk aan de slag? Via het Sectorinstituut Transport en Logistiek kan je verschillende leerwerktrajecten volgen die je op weg helpen. Bekijk hier het overzicht van de BBL en BOL leerwerktrajecten die je kan volgen.

Wil je een BBL-opleiding gaan doen?

Meld je nu aan