BBL opleiding: Beroepsbegeleidende leerweg

Met BBL bedoelen we beroepsbegeleidende leerweg. Deze opleiding is iets voor jou als je het leuk vindt om in de praktijk te leren. Je vindt het leuker om aan de slag te gaan dan om op school te zitten, maar je wil wel graag een mbo-diploma. Perfect voor de echte doener. Het is een combinatie van werken en leren. Je gaat dus na je vmbo, onder begeleiding, direct aan de slag.

4 dagen werken, 1 dag school

Als je een BBL-opleiding volgt ga je één dag in de week naar school. Daar krijg je de vakken die je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Denk aan nederlands, engels en rekenen. Daarnaast werk je vier dagen in de week bij een leerbedrijf. Wat je leert in de praktijk pas je toe voor je praktijkopdrachten.

Meteen salaris

Tijdens een BBL-opleiding ga je meteen geld verdienen. En aan het eind heb je veel praktijkervaring. Twee vliegen in één klap dus! Belangrijk om te onthouden: je hebt geen recht op een ov-kaart of studiefinanciering. Maar, en dat is goed nieuws, zo bouw je ook geen studieschuld op. Volg je via ons je BBL-opleiding, dan krijg je je €5.000,- korting op je rij-opleidingen. De rest van de kosten voor de rij-opleiding spaar je via ons Studieplan.  

Benieuwd wat voor BBL-opleidingen je via ons kan volgen? Bekijk het overzicht hier.

BOL opleiding: Beroepsopleidende leerweg

Oké, duidelijk. Maar, wat is BOL dan? BOL is net even anders, het is een beroepsopleidende leerweg. Het woord zegt het al een beetje, een BOL focust meer op de opleiding, de theorie.

5 dagen naar school

Tijdens een BOL-opleiding ga je gewoon vijf dagen per week naar school. Als je het leuk vind om te leren uit een boek is dit iets voor jou. Je hebt dus meer lessen, en ook meer huiswerk. Maar aan het eind van je opleiding ben je theoretisch ook ontzettend sterk! Je kan kiezen uit een groot aantal beroepen als je klaar bent.

Stage lopen met je BOL-opleiding

Ook tijdens je beroepsopleidende leerweg (BOL) heb je een stageperiode. Dan loop je één dag per week stage en ga je vier dagen per week naar school. Waar je stage loopt bepaal je helemaal zelf! Sommige stageplekken bieden een vergoeding aan, maar dat is niet altijd zo.

Geen salaris, wel studiefinanciering en een OV-kaart

Belangrijk: je hebt met een BOL-opleiding wel recht op een OV-kaart, dus lekker goedkoop treinen en bussen! En als je 18 jaar of ouder bent heb je recht op studiefinanciering! Let op: de vergoeding van je OV-kaart en je studiefinanciering moet je in de toekomst weer terugbetalen.

Dus, past een BOL-traject goed bij jou? Kijk snel op de website van het ROC voor meer informatie.
 

Wil je een BBL-opleiding gaan doen?

Meld je nu aan