Als machinist mobiele kraan werk je zelfstandig op een hijskraan. Waar nodig rijd je met de hijskraan over de weg naar de werkplek of laad je de hijskraan op een dieplader. Je werkt bij een bedrijf voor kraanverhuur in de transportsector, bij een bedrijf in de (wegen-)bouw en/of infra.
 

Waar ga je werken?

Als machinist mobiele kraan werk je buiten, in wisselende weersomstandigheden, maar je zit in de cabine van je machine. Je moet een goed ruimtelijk inzicht hebben. Het is erg belangrijk dat je goed rekening houdt met de veiligheidseisen die bij dit werk gelden. Je krijgt als machinist te maken met collega’s, uitvoerders, opdrachtgevers, omwonenden, voorbijgangers, politie en uiteraard ook verkeersdeelnemers. Teamwork en goed overleg zijn daarom belangrijk. Dit maakt je beroep extra afwisselend. Meestal heb je vaste werktijden, maar soms moet er overgewerkt worden.

Duur = 3 jaar
De mbo-opleiding Machinist Hijswerk bestaat uit een combinatie van twee opleidingen: BBL Chauffeur Wegvervoer en BBL Machinist Hijswerk. Je volgt de opleiding BBL Chauffeur wegvervoer in Rotterdam. De opleiding machinist hijswerk volg je in Schiedam. 

Je bent gedurende het hele traject in dienst van het Sectorinstituut.
  • Groot voordeel is dat je dan al beschikt over je rijbewijzen C en CE met code 95. Je mag dan al onder begeleiding met een mobiele kraan rijden en de werkprocessen van een machinist uitvoeren.*)
  • Tijdens de opleiding doe je examen voor het TCVT-certificaat voor machinist mobiele kraan, je ontvangt korting op de opleiding hiervoor.

Interesse in de opleiding?

Meld je nu aan