Wat is BBL/Leren en werken?

Het Sectorinstituut Transport en Logistiek vindt het belangrijk om jongeren een goede opleiding te geven. Maar ze moeten ook praktijkervaring krijgen. Dankzij onze kennis en ervaring herkennen wij welke bedrijven geschikt zijn voor jongeren om ervaring op te doen. Wij nemen de jongeren in dienst en gaan samen met hen op zoek naar een passend leerbedrijf. Het leerbedrijf begeleidt hen naar steeds meer zelfstandigheid. Dit is een manier van werken waar het leerbedrijf en de leerling veel aan hebben.

Leerwerktraject in beeld

8 leerling-werknemers van het Sectorinstituut hebben in beeld gebracht wat het inhoudt om in de wereld van transport en logistiek te leren en werken.

Waarom BBL/leren en werken?

Je zoon of dochter zit niet graag lang stil in de klas. Hij of zij is een doener en steekt de handen graag uit de mouwen. Een leerwerktraject van het Sectorinstituut Transport en Logistiek past dan perfect. Leerlingen die kiezen voor ons leerwerktraject gaan:

  • 4 dagen per week aan het werk bij een erkend leerbedrijf.
  • 1 dag per week naar school.

Er zijn BBL-opleidingen op verschillende niveaus. Van uitvoerend tot en met leidinggevend. Een voorwaarde om te starten met een leerwerktraject is dat je zoon of dochter is aangenomen op een ROC. Ze kunnen zich gelijktijdig aanmelden bij ons. Binnen 1 tot 4 jaar halen de leerlingen hun mbo-diploma. Met de verworven praktijkervaring hebben ze meer kansen op de arbeidsmarkt.

Waarom het Sectorinstituut Transport en Logistiek?

Het Sectorinstituut heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het begeleiden van leerlingen in leerwerktrajecten en is de grootste in de sector. Verder bieden wij onze leerling-werknemers:

  • Opleiding vorkheftruck (kosteloos).
  • Arbo-training (kosteloos).
  • Werkschoenen.
  • Tot 90% korting op rijopleidingen (wanneer de opleiding Chauffeur Wegvervoer wordt gevolgd).
  • Hulp bij het vinden van een leerwerkplek.
  • Na de opleiding géén verplichtingen aan het Sectorinstituut.

Hoe groot is de kans op werk?

Werken in de sector transport en logistiek betekent werken in een sector met toekomst. De komende jaren gaat een grote groep werknemers met pensioen. Daarom is er veel nieuw personeel nodig. Hoeveel werknemers er nodig zijn verschilt per regio en per type functie. Maar in de hele sector is de vraag groot. Als je zoon of dochter nu kiest voor een leerwerktraject via het Sectorinstituut en het ROC, kan hij of zij van deze kans gebruik maken.

Elk jaar wordt de kans op werk in de sector transport en logistiek bepaald door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Kijk op Kans op werk wat de kans is voor jouw kind in jullie regio.

Transport of logistiek?

De werkplek is het grootste verschil tussen werken in de transport of werken in de logistiek. In de logistiek werkt jouw zoon of dochter met een team in een warehouse of in de haven. Buiten zijn ze met hun handen bezig, op kantoor doen ze het slimme regelwerk. En ze hebben altijd collega’s om zich heen.

Als chauffeur zit jouw zoon of dochter boven in de cabine van een gigantische vrachtwagen. Chauffeurs zitten boven het verkeer, luisteren naar eigen muziek en bepalen hun eigen werktijden. Ondertussen zorgen ze ervoor dat de lading veilig en op tijd afgeleverd wordt. Ze hebben veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Ook hebben ze vaak direct contact met klanten.

Bekijk het overzicht van de opleidingen die jouw zoon of dochter in het leerwerktraject van het Sectorinstituut kan volgen.

Wat als mijn kind nog geen rijbewijs heeft?

Als jouw zoon of dochter chauffeur wil worden, heeft hij of zij verschillende rijbewijzen nodig. Deze rijbewijzen kunnen de leerlingen halen via het Sectorinstituut. Dankzij de SOOB-subsidie kan dit pakket met een hoge korting worden gekocht.

Als de leerling nog helemaal geen rijbewijs heeft aan het begin van het schooljaar, dan start hij of zij met de opleiding B-C-CE. Normaal gesproken kost dit pakket ongeveer € 7.500. Via het Sectorinstituut betaal je nog geen € 2.500.
 

Wil jouw zoon of dochter een BBL-opleiding gaan doen?

Aanmelden regel je hier