Kom werken in transport en logistiek

Beroepscompetentieprofielen raadplegen? Onze laatste update!

Beroepscompetentieprofielen (BCP’s) bieden een overzicht van taken en competenties van een vakvolwassen werknemer (met 3-5 jaar werkervaring). Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) beheert de BCP’s voor onze sector.

De sector transport en logistiek verandert en het werk verandert mee. Technologische ontwikkelingen, toenemende klanteisen en regelgeving hebben invloed op de inhoud van de beroepen. 

Wat zijn BCP’s?

In een BCP  wordt per specifiek beroep in onze sector de beroepsstandaard omschreven. Daarbij komen bijvoorbeeld de inhoud van het beroep, de gewenste beroepshouding, de werkprocessen en de benodigde kennis en vaardigheden aan bod. De huidige én toekomstige vereiste competenties voor een beroep vind je er in terug. BCP’s worden officieel vastgesteld door sociale partners vanuit SOOB.  STL herziet de beroepscompetentieprofielen wanneer dat nodig is. We volgen een onderhoudsplan om de BCP’s up to date te houden. Als een BCP aangepast moet worden doen we dat op basis van interviews met werkgevers, werknemers en experts uit de sector.

Waar kun je beroepscompetentieprofiel voor gebruiken?

Een BCP kun je op verschillende manieren inzetten: 

  • Als bron voor bijvoorbeeld functieprofielen en vacatureteksten
  • Als brondocument voor kwalificatiedossiers en opleidingen in het mbo. 


Download hier de geldende BCP’s van de meest voorkomende beroepen in onze sector: 

Ook over de vereiste competenties voor aanverwante beroepen of functies kun je veel relevante informatie in de bovenstaande BCP’s vinden. 

Branchestandaarden transport en logistiek

Branchestandaarden worden in de sector transport en logistiek gebruikt om de eisen, die aan vakbekwame medewerkers worden gesteld, aan te geven.  De branchestandaard omvat een set geldende afspraken voor de sector Transport en Logistiek. Deze gaan over de minimale kennis en vaardigheden die zijn vereist om een bepaalde functie vakbekwaam en veilig te kunnen blijven uitvoeren. Een branchestandaard beschrijft dus de aard van de werkzaamheden die horen bij een specifieke uitvoering van het chauffeurs vak, zoals koerier of heftruckchauffeur.

Branchestandaarden worden gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe opleidingen en trainingen en examens zoals: 

Per 1 oktober 2021 komen alleen de opleidingen met deze (nieuwe) namen voor SOOB-subsidie in aanmerking. Medewerkers en hun bedrijven vragen deze subsidie zelf aan via SOOB Subsidiepunt

Start je aanvraag


Veelgestelde vragen

Contact met onze binnendienstcollega's van STL

Meer weten?

Stel gerust je vragen aan onze adviseurs. We helpen je graag!

Bel: 088 - 2596111

We zijn bereikbaar tussen 08:30 en 17:00. Je kunt ons ook bereiken via:

Wat vind je van deze pagina?