‘Waarom werken we dan niet samen aan een oplossing’, dacht hij. Een boodschap die aansloeg. Hij zocht contact met het Sectorinstituut en het resultaat is een informatie-avond voor zij-instromers in Oss. Een inspirerend voorbeeld.

Arno Smits is directeur-eigenaar van de grootste rijschool in het oosten van Noord-Brabant, die natuurlijk Smits Opleidingen heet. Hij is kind aan huis bij heel wat Brabantse transporteurs, al was het maar omdat hij in de loop der jaren honderden vrachtwagenchauffeurs aan een groot rijbewijs hielp. Het chauffeurstekort gaat hem aan het hart. Smits: ‘De transportbedrijven hebben chauffeurs nodig, ik wil mensen daar graag voor opleiden, al mogen anderen dat ook best doen. Maar voor het zover is, moet je wel iets organiseren om die mensen enthousiast te maken voor het chauffeursvak. De meeste bedrijven zagen dat ook wel in, alleen heeft het merendeel - met name de kleinere bedrijven - daar eenvoudig geen tijd voor. Samenwerking ligt dan voor de hand.’
 

Nog meer partners

Smits had al snel een stuk of tien transportbedrijven uit de regio bij elkaar die enthousiast waren voor zijn plan. Toen was het tijd om contact te op te nemen met het Mobiliteitscentrum van het Sectorinstituut. Smits: ‘Natuurlijk kende ik het zij-instroomproject waarin het Mobiliteitscentrum mensen zonder transportervaring begeleidt naar het vak van chauffeur. Daarbij wordt het overgrote deel van de opleidingskosten gesubsidieerd, en dat is precies wat nodig is. Er zijn denk ik heel wat mensen in deze regio die het chauffeursvak willen leren, alleen kunnen zij de kosten niet dragen.’ Na een prettig gesprek met Peter Smit, manager van het Mobiliteitscentrum, en een bezoek aan een zij-instroombijeenkomst in Nuland, wist Arno Smits voldoende. Het samenwerkingsverband werd uitgebreid.
 

Expertise en lokale kennis

‘Wij vinden dit een geweldig initiatief’, zegt Peter Smit. ‘We zouden graag zien dat anderen het voorbeeld van Arno volgen, want dit is een pure win-winsituatie. Het Sectorinstituut organiseert regionaal al tal van bijeenkomsten voor zij-instromers, maar ook steeds meer maatwerkbijeenkomsten samen met werkgevers. Wij zetten graag onze expertise in met het organiseren van de bijeenkomsten, het werven en selecteren van zij-instromers en natuurlijk het testen van de kandidaten. Koppel je dat aan de lokale kennis, het netwerk en het ondernemerschap van mensen als Arno, dan moet er wel iets moois uit voortkomen.’

Wil je zelf een maatwerkbijeenkomst laten organiseren door het Sectorinstituut, dan kun je het Mobiliteitscentrum bellen op 088-2596106.