De twee sessies die ik bijwoonde, waren zeer leerzaam. Er waren mensen van het ROC , Sectorinstituut Transport en Logistiek en diverse andere logistieke dienstverleners die te maken hadden met praktijkopleiders.

Eerst werd er een toelichting gegeven door het Sectorinstituut wat we deze dag gaan doen. Daarna gaven de bedrijven, bij mijn eerste sessie Claassen logistiek in Tilburg en de andere sessie Kuehne + Nagel Utrecht, uitleg wat ze in de logistiek doen.

De groep werd in drieën gedeeld door iedereen te voorzien van een button met een kleur. Dus er ontstond een mix van verschillende bedrijven en scholen.

De eerste workshop hadden wij met Robert Wagner (Intervisie). 

Hier gingen we samen in gesprek over hoe we het beste de leerlingen kunnen begeleiden en waar we tegen aan lopen.

Iedereen moest een probleem opgeven dat we in praktijk tegenkomen.
Daaruit werd een persoon uitgekozen en dat probleem gingen we aanpakken, een soort rollenspel.
Door de input van verschillende mensen was dit zeer nuttig en straks meteen toe te passen in de praktijk.

De tweede workshop werd gegeven door Mark van Rijn van Youngworks (Motivatie binnenstebuiten). 

Dit is een soort inspiratiesessie om jongeren op de juiste manier in beweging te krijgen.
Voor veel jongeren is het moeilijk om op bepaalde leeftijd iets te kiezen. Daardoor zakt hun motivatie, zo wil de ene jongere alles tegelijk en de andere jongeren weer helemaal niets.

Mark legt ons uit hoe we dit op een speciale manier aan kunnen pakken om deze jongeren toch te stimuleren. Hij stelt ons een aantal vragen waar wij een oplossing voor moeten zoeken. 

De derde workshop was een fysieke rondleiding in het logistieke warehouse van Claassen.

Bij Claassen werken ze veel op cross dock werkzaamheden dus komen de gegevens heel laat binnen bij de transportplanning en is er maar korte tijd om hun ritten te plannen. Dat hebben we ook op planafdeling gezien, best stressvol. 

Bij Kuehne en Nagel hebben we ook een rondleiding gehad. Hier was het zeer boeiend om de automatische layer picker te zien. Deze verzamelt pallets voor een klant van diverse artikelen. Ook hebben we nog in de hoogbouw mogen kijken dat via robots de stelling vult.

Aan het einde van deze derde sessie hadden we nog een evaluatie over deze mooie dag. En kregen we nog een boekwerk mee over motivatie binnenstebuiten. Deze kunnen we mooi gebruiken op onze werkplek.

Het was een zeer interessante workshop en is zeker voor herhaling vatbaar!