De werksituatie van beroepschauffeurs is voordurend onderhevig aan nieuwe ontwikkelingen. Toenemende drukte op de weg, afgesloten stadscentra door milieunormen, nieuw materieel met nieuwere technologie en een toenemende focus vanuit de werkgever op het brandstofverbruik en schadepreventie. Koninklijke Auping zorgt via het Sectorinstituut Transport en Logistiek voor passende opleidingen voor haar chauffeurs om beter te kunnen anticiperen op deze veranderingen.

Trainingen zorgen voor gemotiveerde chauffeurs

Folkert Baas is Teamleider Magazijn en Expeditie bij Auping en o.a. verantwoordelijk voor het op peil houden van het niveau van de vaardigheden van de chauffeurs. "Door het aanbieden van deze trainingen verwachten wij in de toekomst een nog gemotiveerder chauffeursbestand te krijgen met toegenomen vaardigheden. Daarnaast verwachten we een verlaging van het brandstofverbruik en een afname van het aantal gereden schades."

"Een bijkomend voordeel van deze trainingen is dat ze voor de chauffeur meetellen voor de wettelijke verplichte nascholing van 35 uur in 5 jaar."

Auping plant de opleidingen voor haar chauffeurs zeer zorgvuldig. "In 2010 hebben alle chauffeurs de trucksimulatietraining Het Nieuwe Rijden met tacho-analyse gevolgd. De opzet van deze cursus is het verhogen van de bewustwording van het rijgedrag van de chauffeurs in relatie tot het brandstofverbruik met als doel het brandstofverbruik te verlagen. In de komende jaren volgen er nog veiligheids- en anti-slip trainingen en schadepreventie trainingen."

Trucksimulatietraining Het Nieuwe Rijden

Wat vindt Folkert Baas van de kwaliteit en de uitvoering van de training? "De training is zo opgebouwd dat de chauffeur eerst een parcours in de trucksimulator aflegt met zijn natuurlijke rijstijl, vervolgens volgt er een theorie gedeelte over het nieuwe rijden. Daarna wordt het parcours wederom afgelegd met de zojuist geleerde technieken. In alle gevallen hadden de chauffeurs het parcours de 2e keer met een lager brandstofverbruik gereden en in de meeste gevallen ook sneller dan de 1e keer. Het doel van de training werd dan ook ruimschoots gehaald."

Auping is tevreden over de samenwerking met het Sectorinstituut. Folkert Baas: "Het Sectorinstituut is een kennisbolwerk op het gebied van goederenvervoer. Ze bieden een passend pakket van standaard en maatwerk opleidingen aan voor elk soort chauffeur. Wij maken daarom graag gebruik van de diensten van het Sectorinstituut."

Over Koninklijke Auping

Koninklijke Auping bv is het grootste zelfstandige Nederlandse beddenbedrijf, met vestigingen in diverse Europese landen, zoals België, Denemarken en Spanje. Johannes Auping begon in 1888 als smederij in Deventer. Met de spiraalbodem zette Johannes Auping meer dan 120 jaar geleden een nieuwe trend. Het bedrijf specialiseerde zich al snel in spiraalbodems. Later kwamen daar matrassen en boxsprings bij. Zo ontwikkelde Auping zich tot de slaapspecialist en marktleider in Nederland. Meer informatie over Auping: www.auping.nl.