Zolang ik me kan heugen zijn we al een leerbedrijf en dat bevalt ons uitstekend. Als praktijkopleider zie ik dat de unieke combinatie van logistiek, moderne apparatuur en gemotiveerd personeel ons leerbedrijf aantrekkelijk maakt voor leerlingen. Zeker als ze affiniteit hebben met hightech, want de ECT Delta Uitzendgroep staat wereldwijd bekend om de constructie van de grootste en modernste container terminals. We zijn uit maatschappelijk belang leerbedrijf geworden om met zijn allen te werken aan een goede doorstroom. Als bedrijf met een eigen opleidingsinstituut zien we het als onze taak om leerlingen zo goed en adequaat mogelijk op te leiden. Het is van groot belang dat gemotiveerde jongeren bij een bedrijf terecht komen waar ze praktijkervaring op doen die naadloos aansluit met datgene wat ze op school leren. Ik herinner me nog dat we in 2002 zelfs verkozen zijn tot leerbedrijf van het jaar. Het is fijn om te weten dat je als bedrijf goed bezig bent.

“Een positieve impuls“

Leerlingen komen ongedwongen je bedrijf binnen. Ze staan op een andere manier in het leven dan mensen die al een tijdje werkzaam zijn. Jongeren hebben een frisse blik waardoor je als ondernemer ook de zaken vanuit een ander perspectief gaat zien. Door de vragen die leerlingen je stellen word je gedwongen om constant over je bedrijf na te blijven denken. Je staat even stil en vraagt jezelf af; Ja, waarom doen we het eigenlijk op deze manier? Wat wij als vanzelfsprekend beschouwen wordt door leerlingen opnieuw onder de aandacht gebracht. Dat geeft een hele positieve impuls. Normaal gesproken huur je een bureau in om dit soort zaken te signaleren en vernieuwingen door te voeren. Nu kost het je niks want leerlingen triggeren je om scherp en alert te blijven. Hierdoor kunnen we ons blijven vernieuwen en onze werkwijze sneller verbeteren. Zo worden we er met zijn allen beter van.

“De beste leerlingen”

De Delta Uitzendgroep biedt leerwerkplekken aan voor 30 operationele functies en 15 leerwerkplekken voor administratieve functies over het gehele bedrijf. De leerwerkplekken zijn heel divers en variëren van secretaresse tot en met documenteninvoerder en van vrachtwagenchauffeur tot een functie aan het dek. Vooral op operationeel gebied is de doorstroom van leerlingen erg hoog. Hoe jammer het ook is, we kunnen niet iedereen plaatsen. Sinds we staan ingeschreven als leerbedrijf bij het Sectorinstituut krijgen we ontzettend veel aanmeldingen binnen. Dit heeft wel als voordeel dat we de beste leerlingen kunnen selecteren. We geven ze een kans en plaatsen ze op een plek die bij ze past. Heel veel leerlingen die we zelf hebben opgeleid zijn uiteindelijk bij ons in dienst getreden. Het is fantastisch als je een leerling je bedrijf ziet binnenkomen en vervolgens bij je blijft werken. Hij groeit met je mee en je ziet hem volwassen worden. Van een jonge knul naar een vader met een gezin. Dat is prachtig om te zien. Een leerling wordt een werknemer, wat is nou mooier dan dat?