Door Edward den Otter op 20 september 2021

Als je kinderen hebt komt deze zeker bekend voor, maar ook vrienden, collega’s, of je partner gebruiken deze zin waarschijnlijk met regelmaat.

In eerste instantie heeft het een beetje een negatieve lading
”Ja maar” wordt er herhaald als iemand deze woorden gebruikt, of alles wat je voor ”ja maar” hebt gezegd is gelogen. Zo maar 2 voorbeelden van reacties over deze bekende woorden.

Als adviseur buitendienst BBL hebben we de afgelopen maanden weer veel intakes gehouden met potentiële nieuwe leerlingen. Indien de intakes naar behoren verlopen, krijgen ze gegevens van een leerbedrijf dat goed bij hun opleiding en gewenste werkzaamheden aansluit. Ze hoeven dus alleen maar even contact te leggen om kennis te maken en te kijken of er een match is tussen leerbedrijf en leerling. Zo ja, dan is de leerplek geregeld. 

Als laatste onderdeel van de intake vraag ik altijd of ik op de hoogte gehouden kan worden van de ontwikkelingen van de kennismaking bij het potentiële leerbedrijf. "Uiteraard doe ik dat meneer" of "Ja natuurlijk". Dit zijn de meest voorkomende antwoorden die ik krijg als ik deze vraag stel. In de praktijk is het iets anders, hooguit een handvol leerlingen geeft een terugkoppeling. Bij de meeste hebben we een radiostilte.
 
Als ik vervolgens bel en vraag of er al contact is geweest met het leerbedrijf, is dat meestal niet het geval. In sommige gevallen wel. Bij de vraag waarom ze nog niet hebben gebeld, of waarom ze mij niet op de hoogte hebben gehouden, komt met regelmaat de "Ja maar" om de hoek kijken. "Ja maar ik heb het druk", "ja maar ik heb vakantie", of de mooiste van allemaal: "ja maar ik wilde u net bellen".

Heel begripvol reageer ik op alle ja maar… antwoorden en vervolgens bespreken we hoe ze, zo snel mogelijk in actie kunnen komen om hun leerplek te regelen voor het nieuwe schooljaar. Het eindresultaat? Bijna alle leerlingen hebben een leerplek! Ik hoor je denken: bijna alle leerlingen, waarom niet alle leerlingen?

Ja maar, ik kan toch niet alles regelen 😊

”Ja maar” is niet altijd negatief en past ook wel bij de doelgroep. Gelukkig weten we bij STL hier goed mee om te gaan en begrijpen we de leerlingen als geen ander!

Ben je dus nog op zoek naar een leerplek voor het nieuwe schooljaar? STL helpt je graag om een leerplek te vinden voor jouw opleiding en in jouw regio.

Maar ja, je moet je dan wel even aanmelden: www.stlwerkt.nl/lerenwerken
 
Edward den Otter

Edward den Otter

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!