Verhoogd risico

Wat voor heel veel medewerkers en bedrijven niet bekend is, is dat 15% van de medewerkers een licht verhoogd risico heeft op uitval.  5% heeft zelfs een sterk verhoogd risico op uitval. Deze medewerkers zijn minder productief voor de organisatie. Hoe herken je ze? Je medewerker is bijvoorbeeld minder gemotiveerd, onzeker, vergeetachtig, piekert, heeft vage klachten, is betrokken bij ongelukken, rookt meer, etc. 

Wanneer ik bovenstaande bespreekbaar maak bij de ondernemers dan zijn er verschillende reacties. Twee planners concludeerden dat zij in de organisatie de eersten zijn die bovenstaande signalen zien en zij kunnen actie ondernemen door bijvoorbeeld de planning aan te passen. Een directeur gaf aan dat hij zijn leidinggevenden de opdracht gaat geven om naar hun team te kijken en in te schatten welke drie medewerkers een verhoogd risico hebben op uitval. Dit wordt vervolgens besproken in hun werkoverleg en er worden afspraken gemaakt over vervolgacties. 


Inzetbaarheidscheck

Wat kan jij doen? Het allerbelangrijkst is dat je in gesprek gaat met je medewerkers. Vanuit het Sectorinstituut kunnen we hierbij ondersteunen. Een van de mogelijkheden is dat de medewerker de inzetbaarheidscheck invult.  De medewerker krijgt na het invullen direct een rapportage. Wanneer hieruit komt dat de medewerker op een onderdeel een verhoogd risico loopt dan wordt deze gebeld om gratis “hulp” aan te bieden.   


Mooiste cadeau

Door dit te doen, behaal je succes. Voor de kerst was ik in gesprek met een medewerker die al een aantal keer een longontsteking had gehad het afgelopen jaar. Hij wilde graag stoppen met roken. Zijn kleindochter had gezegd dat het haar mooiste Kerstcadeau was als hij zou stoppen. Hij heeft ’s middags de inzetbaarheidscheck ingevuld en werd een aantal dagen later gebeld. Hij kreeg -gratis- hulp om te stoppen, en nu rookt hij geen sigaret meer. Hij heeft een stap genomen om zijn inzetbaarheid te vergroten. 

Ik ben benieuwd wat jij gaat doen, laat het me weten!

 
*Verzuimgegevens 2017 Sectorinstituut Transport en Logistiek

 
Sandra Klinkers-Mourits

Sandra Klinkers-Mourits

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!