Door Maarten van Teeseling op 16 november 2017

De voorman van GroenLinks, Jesse Klaver, was de spreekwoordelijke druppel die bij mij de emmer deed overlopen. Hij kon de onderhandelingen voor een nieuw kabinet niet op vrijdag starten, vanwege zijn papa-dag. Dit was niet het enige hoor. De irritatie heeft zich in een lange periode opgebouwd. Zo weet ik dat Wouter Bos, ooit voorman van de PvdA, ook 1 dag per week papa-dag had. Maar ook buiten de politiek speelt het. Een van mijn meest gewaardeerde collega's heeft op woensdag in zijn agenda staan: "Papa-dag". Zullen we hier mee stoppen? Het maakt mij namelijk niet uit wat je doet op de dag dat je niet werkt. 
 

Lui

Als we een vrije dag in de week namelijk met z'n allen papa-dag gaan noemen, krijg ik het idee dat je een excuus nodig hebt om één dag per week vrij te zijn. Alsof we een speciale reden nodig hebben om 1, 2, of van mijn part 3 dagen in de week iets anders te doen dan werken. En als er kinderen zijn dan mag dat. Heb je geen kinderen, of zijn ze al de deur uit? Waag het niet om dan niet 5 dagen per week te werken! Straks vinden mensen je lui!
 

Op vrijdag vrij

Nu behoor ik tot de groep mensen die geen kinderen heeft. En ik werk 4 dagen per week. Op vrijdag werk ik niet. Oeps, lui zeker.... Nou misschien soms wel een beetje. Maar te lui om te werken ben ik zeker niet. Voor de een is dat om kinderen te verzorgen, voor mij is dat om meer tijd aan hobby's te besteden.  Ik maak graag een mooie rit op de motor.
 

Meer levensvreugde

Ik vind het belangrijk dat we voor onszelf de afweging maken hoe we ons leven op de meest prettige manier in kunnen richten. En  dan bedoel ik eigenlijk: Hoe jij je leven prettiger in kunt richten. Stoppen met werken zal voor de meesten onder ons niet zomaar lukken.  Maar lukt het om een dag minder te werken? Financieel betekent dat wel wat. Hoe je het ook wendt of keert, je levert er financieel op in. Maar hoe zit het met je levensvreugde? We moeten langer doorwerken dan vroeger. Dat is een gegeven. Maar je kunt wel keuzes maken hoe je dat wil doen. Als je je kinderen wil verzorgen, is dat natuurlijk prima. Maar waarom zou je niet een dag per week op je kleinkinderen passen? Of lekker met je vrouw de stad in gaan? Of lekker een hengeltje uitgooien om te kijken of de visjes willen bijten? Ik weet zeker dat dat een bijdrage is waarop jij makkelijker tot 67 jaar door kunt werken. 
 

En wat vindt de baas?

Financieel moet je als werknemer inleveren als je een dag minder gaat werken. Maar wat vindt de werkgever hier nou van. Kan dat wel? Krijgt de planner het werk dan wel allemaal ingepland? Nou ik denk dat werkgevers daarin niet zo heel veel te kiezen hebben. Elke werkgever wil graag dat zijn werknemers gezond de eindstreep halen. Minder werken kan een oplossing zijn die daaraan bijdraagt. 
 

En jij?

Wat vind jij? Werk jij al minder? Of geef je werknemers de ruimte om een dag per week minder te werken? Mail me je reactie. Ik ben benieuwd!

 
Maarten van Teeseling

Maarten van Teeseling

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!