Door Tom van Dijk op 28 november 2017

Helaas slaat de kop van dit artikel nog niet op ondergetekende, al is het wel een streven. 8 kilo kwijt gaat over leerling werknemer Sibren (red. geanonimiseerd ).

Sibren meldde zich afgelopen jaar voor de chauffeursopleiding opvolgend op zijn opleiding bedrijfsautomonteur. Een leuke, spontane, maar veel te zware jongen. Gelukkig vonden we samen werk voor hem, maar het werk speelde hem al snel parten. 

Niet vooruit te branden, snel moe, een zweem van desinteresse, maakte dat ik binnen 4 weken na de start bij het bedrijf om tafel zat met personeelszaken en de direct leidinggevende van Sibren. Wat nu? We zitten nu in de proeftijd, exit, wat als hij blijft? Zomaar wat zaken die de revue passeerden. Commercieel gezien voor alle partijen natuurlijk een fors risico.


Bespreekbaar/ breekbaar maken    

Na uitvoerig overleg we besloten we Sibren bij ons te roepen en open kaart te spelen. En wat toen gebeurde was zowel sneu als ontroerend, hij brak. Hij wist ook al jaren dat hij te zwaar was, dat hij niet wist wat hij ermee aan moest, niemand die hem daarbij hielp. Het punt van breken was voor ons (Sectorinstituut en leerbedrijf) direct het moment dat we besloten wel met hem door te gaan. En met succes. Wij verwezen hem naar de huisarts en gaven hem tijd vrijaf om zaken te gaan regelen.


4 Kilo kwijt!!

Anderhalve week later spreek ik Sibren weer op school (grote fles water in zijn hand en fruitlunchpakketje mee), dolenthousiast hij is de eerste 4 kilo kwijt.  “Ik ben zo blij dat er eindelijk eens mensen met mij meedenken en mij ook durven aan te spreken op mijn gewicht” geeft hij aan in ons gesprek. Hij heeft wat dagen vrijgenomen en is nu onder behandeling van een gewichtsconsulent. 
 

Enthousiaste jongen! 

Weer een paar weken later spreek ik de HR manager. “Ik zag vandaag Sibren lopen, ik ben jaloers! Die jongen ziet er al echt  veel beter uit. Hij vertelde mij al 8 kilo kwijt te zijn. “ Wat blijkt, het is een ware ommekeer geweest in het jonge leven van Sibren. Er is aandacht voor hem en zijn probleem. 
 

Goede keuze!

Gelukkig houd ik wel van een beetje risico nemen, maar ik ben toch blij dat het stukken beter gaat met Sibren en zijn leerwerkplek. Met de feestdagen in het vooruitzicht stel ik mijzelf hetzelfde doel nog even uit, maar een voorbeeld is Sibren nu al voor mij! Ben jij of heb jij een medewerker met overgewicht?
Vanuit het Sectorinstituut zijn er tal van mogelijkheden:

Voor werknemer
Voor werkgever

 
Tom van Dijk

Tom van Dijk

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!