Door Sandra Klinkers-Mourits op 29 juli 2020

Piet wil eigenlijk het voorschot niet betalen, maar de medewerker helpen.  Hij vraagt wat hij moet doen en of STL hierin iets kan betekenen.

Door de coronacrisis krijgt een deel van de transport- en logistieke medewerkers minder salaris dan ze gewend zijn. Hierdoor kunnen ze een stukje maand overhouden. Dit zorgt vaak voor stress bij de medewerkers. Ze vinden het lastig om dit bespreekbaar te maken, omdat ze zich ervoor schamen. 


Wat kost het de werkgever?

Uit de Nibud-peiling onder werkgevers blijkt dat 79% van de ondervraagde bedrijven werknemers heeft met financiële problemen. De kosten voor werkgevers lopen snel op. Zo wordt verlies aan productiviteit van de werknemer op minimaal 20% geschat, het verwerken van een loonbeslag kost een uur en het ziekteverzuim bij werknemers met financiële problemen wordt geschat op 9 dagen per werknemer. Een werknemer met financiële problemen kost de werkgever gemiddeld 13.000 euro per jaar.

Het Nibud ziet dat bedrijven die actief hun werknemers bijstaan met het oplossen van de geldproblemen daarvoor veel terugkrijgen. Het ziekteverzuim daalt, de betrokkenheid van medewerkers wordt groter. Ook gaan de inzet en loyaliteit omhoog en dalen de administratieve kosten.
 

Wat kan jij doen als werkgever?

Een medewerker met financiële problemen laat bepaald gedrag. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om te laat komen, ongeconcentreerd werken, onverschillig zijn, niet meedoen met bijeenkomsten van het bedrijf, veel willen overwerken of de vakantiedagen uit betalen. Hoog frequent verzuim of loonbeslagen zijn ook duidelijke signalen.

Ik heb Piet geadviseerd om met zijn medewerker in gesprek te gaan. Piet heeft dit ook gedaan en de medewerker heeft de inzetbaarheidscheck ingevuld.  De uitkomst daarvan was het aanbod om met een budgetcoach aan de slag te gaan.  Binnen drie weken heeft hij weer grip op zijn financiën. De budgetcoach is vergoed door SOOB. De medewerker heeft Piet bedankt voor het gesprek en de hulp die hij heeft gekregen.

Meer weten over de inzetbaarheidscheck en een budgetcoach? Kijk hier.

Mochten jullie vragen hebben, laat het me weten!

Sandra Klinkers-Mourits

Sandra Klinkers-Mourits

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!