Dinsdag 17 november, 19.00 uur. Hoeveel corona persconferenties hebben we nu gehad? Ik vermoed dat ze niet meer op twee handen te tellen zijn. Natuurlijk probeerde ik er klaar voor te zitten, maar was toch was ik weer druk met andere dingen, waardoor ik er pas halverwege in val.
 

Hé dat is opvallend!

En dan valt me iets op, iets wat ik nog niet eerder had gehoord. Hugo de Jonge zegt dat we op onze gezondheid moeten letten. Bovenal bedoelt hij  dat we 1,5 meter afstand moeten houden en in onze elleboog moeten niezen, maar hij bedoelt er ook iets anders mee. Iets dat gaat over bewegen en over voeding. En dat is opvallend. Want in een maatschappij waar er al jarenlang een grote lobby is op deze onderwerpen,  zegt nu een minister tijdens een persconferentie dat een half uurtje wandelen per dag al bijdraagt aan een betere weerstand. Hoe veel leefstijlcampagnes zijn er al niet geweest, hoeveel meter schap in de supermarkt is gevuld met zoutarme, suikervrije en light producten? En toch vormt obesitas een steeds groter wordend probleem, ook in Nederland.


Een uitdaging

Voor wie thuiswerkt door corona is gezond leven best een uitdaging met daaromheen de nodige verleidingen. Je werkomgeving bestaat uit niet meer dan een toetsenbord en beeldscherm, en dat is best saai, hoe leuk de gesprekken met je collega’s of de online borrels ook zijn. Zie dan maar eens sterk in je schoenen te staan en niet te gaan snacken of snaaien. Bijvoorbeeld die red velvet kruidnootjes waarvan er bij ons thuis iedere week een zak doorheen gaat. Met als excuus dat we toch wel iets mogen als compensatie voor alles wat er niet mag.


Dank je wel Hugo!

En dat wandelen, ook daar heeft Hugo de Jonge natuurlijk een punt. De lunchwandelclub bij STL is al sinds maart verleden tijd. Wat mis ik die prachtige Goudse polder. Nu wandel ik tussen de middag met manlief door de Alphense polder. Waar ook veel moois te zien is als je goed kijkt. Maar het kostte wel wat tijd om dat in onze routine te krijgen. Want het is makkelijker om van je bureaustoel naar de bank of eettafel te verkassen en daar je lunch te pakken. Maar we zetten door en eigenlijk merken we dat dat halfuurtje frisse lucht en beweging ons heel veel goed doet. Nu gaat zelfs bij regen (mits niet te hard natuurlijk 😊) de regenjas en paraplu mee om toch ons rondje te kunnen maken. Onze nieuwe verslaving, als tegenhanger voor de kruidnootjes. En na de oproep van Hugo de Jonge heb ik me voorgenomen om mijn woonkamer aan te kleden met een extra accessoire, het yogamatje. Om al die andere spieren ook een beetje soepel te houden. Toch bijzonder, wat een persconferentie met een mens kan doen. Ik denk dat hier geen enkele campagne tegenop kan.

Hugo, dank je wel!

Ga zelf ook aan de slag!
 
Marjan Krassenburg

Marjan Krassenburg

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!