Door Remco Keus

Natuurlijk doe ik dat graag als adviseur preventie, al was het handiger geweest als de werkgever mij eerder had gebeld. 

De meeste bedrijven in onze sector zijn goed georganiseerd en hebben al een heleboel geregeld op het gebied van risicopreventie, gezondheid en veiligheid. Alleen gebeurt dat bij kleinere bedrijven vaak met mondelinge afspraken en staat er nog niet veel op papier. En dat moet dus wel. Het staat al jaren in de Arbowet. Elk bedrijf met werknemers moet een RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) maken. Anders bestaat zelfs de kans op boetes.
 

Opluchting

Nou ziet menige kleine transportondernemer enorm op tegen zo’n RI&E, vindt het maar gedoe en ziet het nut er niet van in. Over dat laatste kunnen we discussiëren, maar met dat gedoe valt het echt wel mee. Je loopt de risico’s in je bedrijf na aan de hand van een checklist en maakt een plan van aanpak. Kom je er niet uit, dan helpen de adviseurs preventie van het Sectorinstituut. Als het moet komen we langs en vullen we samen de vragenlijst in. Voor bedrijven die SOOB-premie afdragen, kost dat niks. Na een middag puffen en zweten, heb je het dan (meestal) helemaal achter de rug. Ik beloof je, het lucht hoe dan ook enorm op. En anders kun je ook nog altijd naar een workshop RI&E. Je gaat naar huis met een ingevulde RI&E. Het leuke is dat tijdens zo’n workshop collega’s graag met je meedenken vanuit hun eigen praktijk.
 

Investeren in veiligheid

Het resultaat van een RI&E is simpel. Of alles klopt en dan hoef je verder niks meer te doen. Of er zijn toch zaken die niet helemaal goed geregeld zijn voor de veiligheid en gezondheid van de medewerkers. Dat kan je dan maar beter weten voor de boel uit de hand loopt. Hier komen we op een punt waar je misschien nattigheid voelt. Want, wat gaat dat allemaal kosten als er iets mis is? Ik kan je geruststellen. Alleen in ernstige gevallen moeten er direct maatregelen worden genomen. Maar dat is logisch. Een brandblusapparaat moet het wel doen en hangt er niet voor de sier. Voor het overige, neem de tijd en als het geld er is doe je een nuttige investering in de veiligheid en de goede naam van je bedrijf. En bovendien, keer op keer blijkt dat investeren in veiligheid minder geld kost dan de kosten die komen kijken bij ongevallen. 
 

Meteen aan de slag

Denk je nou: ‘Misschien moet ik er toch maar eens werk van gaan maken?’ Begin dan nu. Van uitstel komt afstel, en de berg waar je tegenop ziet wordt in gedachten steeds hoger. Hier vraag je direct een RI&E aan. Mijn preventie-collega’s en ik staan voor je klaar.
 
Remco Keus

Remco Keus

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!