Door Astrid Straver op 26 november 2017

Het nieuws stond er bol van: Eberhard getroffen door een ziekte waar een taboe op heerst. Die veel mensen niet willen uitspreken. Hij wilde gewoon doorwerken in plaats van zich van de wereld af te sluiten. Hij wilde niet thuiszitten. Hij wilde blijven meedoen en dus ook blijven werken.


Rijden is mijn leven! 

Acht jaar geleden kende ik ook een Eberhard. Niet zo bekend als de burgemeester van Amsterdam. Hij werkte gewoon in het transport. Net als ik.  Piet heette hij en hij werkte als internationaal chauffeur. Zijn oncoloog wilde niet dat hij nog reed met de vrachtwagen. Piet was het daar niet mee eens! “Wat moet ik dan? Rijden is mijn leven! Ik wil niet thuis gaan zitten!”. Net gescheiden had hij niet eens een thuis. Hij woonde in bij familie. Zijn werkgever belde mij, hij had begrip voor de wens van Piet. Hoe moest dat dan? Was hij wel rijveilig, wat als er iets zou gebeuren? We besloten het voor te leggen aan de bedrijfsarts. Piet was niet enthousiast. Hij redeneerde: die artsen geven elkaar altijd gelijk. Ik zei “Die bedrijfsarts is er juist ook voor jou Piet! Vertel je verhaal aan hem en geef hem een kans.”


Verbazing

De werkgever en ik wisten niet goed wat wij ervan moesten denken. Toch was dit precies wat de wet zegt: doen wat je kan. Tot grote verbazing van Piet, gaf de bedrijfsarts hem gelijk. Hij kon best rijden met de vrachtwagen tussen de behandelingen door. Niet internationaal, wel korte ritten in de buurt van 5-6 uur per dag. Zijn werkgever kon dit voor hem organiseren en Piet bleef aan het werk. Elke 4 weken ging hij naar de bedrijfsarts. Toen zijn conditie verslechterde ging hij steeds minder dagen werken. Toen dat ook niet meer ging, reed hij soms nog een paar uur mee met een collega. 


Inspirerend

Binnen de verzuimperiode van 2 jaar gebeurde het onvermijdelijke: Piet overleed. Tot het laatst genoot hij ten volle van het leven. Voor mij een inspirerende man en een collega in het transport waar ik veel van heb geleerd. Na Piet waren er meer Eberhards die ik tegen kwam en die ik hielp, met de ervaring die ik dankzij Piet had opgedaan.

Hebben jullie ook een Eberhard in het bedrijf? Weet je niet goed wat je ermee aan moet? Neem contact met ons op, wij kunnen jullie samen verder helpen.
Astrid Straver

Astrid Straver

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!