De politieagent was niet goed te zien. Dus ik stopte pas echt vlak voor hem. Ik draaide mijn raampje open en zei dat ik alleen zijn lichtje zag en dat hijzelf niet te zien was. Er was net een auto van de weg geraakt en het verkeer moest snel worden tegengehouden. 

Je moet er toch niet aan denken dat ik hem zou hebben aangereden doordat hij niet goed zichtbaar was. Zo moet ik er ook niet aandenken dat anderen de dupe zijn door een ongeluk veroorzaakt door een andere weggebruiker die in deze storm de weg op gaan met bijvoorbeeld een caravan, een lege vrachtwagen of met een bakwagen.

Ik moest denken aan mijn BHV training, daar wordt het vaak herhaald: denk om gevaar voor jezelf. 


Code Rood

Over gevaar voor jezelf gesproken…. Deze winter hebben we een paar keer te maken gehad met code rood. Gaan we wel of niet de weg op? Kan ik dat zelf beslissen? Of beslist mijn werkgever dat? Denk om gevaar voor jezelf is toch makkelijker gezegd dan gedaan. Wat zijn de consequenties? Niet rijden kost geld! Maar wel rijden kan ook geld kosten! Niet te denken aan alle leed dat het kan veroorzaken. Omstandigheden die buiten ons zelf liggen, zijn niet te plannen, zoals het weer. Plannen we dan de ritten door als er code rood wordt afgegeven met alle eventuele gevolgen van dien?


Blijf in gesprek met je werkgever

Een mensenleven weegt niet op tegen alle kosten. ‘Zeg dat maar tegen mijn werkgever’ wordt er geroepen. ‘De wagens moeten blijven rijden’. En ‘ach het valt allemaal reuze mee’. Het komt pas echt dichtbij wanneer het een familielid betreft of een goede vriend. Mijn gedachten schieten alle kanten op als ik hierover nadenk. De discussie is hierover in volle gang. Heb jij ook een mening hierover? Het is belangrijk om in alle gevallen met je werkgever in gesprek te blijven. Tenslotte willen we allemaal ons pensioen halen. Bij deze wens ik iedereen veel veilige kilometers!!

Wil je meer weten over preventie, maak dan kennis met onze adviseurs preventie.

Lees ook eens het verhaal van een collega transportondernemer.

 
Yvette de Jong

Yvette de Jong

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!