Gek word ik ervan verzuchten werknemers: "Ik heb je toch verteld wat ik mankeer en welke onderzoeken er lopen? Ik heb geen geheimen! Waarom weet je het dan nu al niet meer? Interesseert het je niet?" Beste werknemer, ik mag het niet opschrijven en ik kan niet alles onthouden…


Kansen

Toen ik in 2003 met verzuimbegeleiding begon, schreef de bedrijfsarts in zijn rapportage: ”Uw werknemer is nog volledig arbeidsongeschikt. Ik zie hem over 6 weken weer.” Daar konden de werkgever en werknemer het dan mee doen. Gaan we met alle regelgeving van de Autoriteit Persoonsgegevens weer die kant op? Hoe moeten werkgever en werknemer dan samen in gesprek over werkhervatting?

Tegelijkertijd zijn er regels van het UWV die vereisen dat werkgever en werknemer het maximale doen om re-integratie te laten slagen. Geen kansen laten liggen, samen in gesprek. Het UWV en de Autoriteit Persoonsgegevens zijn overheidsinstellingen.


Doorzagen

Bijzonder om dan laatst op het NOS nieuws te horen dat aan een kamerlid werd doorgezaagd over de reden dat hij niet beschikbaar was voor een ministerpost. Na flink doorzagen van de journalist mompelde het kamerlid iets over medische onderzoeken. Het journaal wist in datzelfde item nog te melden dat het om neurologische onderzoeken zou gaan. Diezelfde avond meldde een collega van dit kamerlid dit nog een keer in het programma van Jinek, ook een programma van de publieke omroep. De publieke omroep wordt door de overheid gefinancierd. 

Ik had niet de indruk dat het kamerlid al die vragen prettig vond! Blijkbaar gelden hier geen privacyregels?!Met twee maten meten

Zo lijkt het erop dat onze overheid met twee maten meet. Daar waar we in mijn ogen doorslaan in de privacy wetgeving voor werkgever en werknemer. Zo lijkt diezelfde overheid het in eigen huis niet zo nauw te nemen met de privacy. Met twee maten meten…

Lees hier ook het artikel 'Werkgevers in de knel door privacywet' van VNO-NCW.

Wat vinden jullie daar nou van, al die privacy regelgeving? Hoe ervaar jij het als zieke werknemer? En werkgever, hoe los jij dit op binnen jouw bedrijf?
 
Astrid Straver

Astrid Straver

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!