Ik typte “aantal bedrijfsartsen” in op Google. Het gevolg was een hele pagina met links over het tekort aan bedrijfsartsen. De data van die pagina’s gaan terug tot 2013.
 

Tekort

Zelf heb ik het nooit zo gemerkt. Wij werken samen met een aantal partijen. En hebben een lange en  continue samenwerking met deze bedrijfsartsen. Van mijn collega’s in andere regio’s hoorde ik al over veel wisselingen van de bedrijfsartsen. Het kon dus ook niet uitblijven dat ik er ook last van kreeg. En inderdaad, nu treft het ook mijn regio. Een bedrijfsarts gaat ergens anders werken en eentje kiest ervoor om een ander specialisme te gaan volgen. 

Met wat herschikking van bedrijfsartsen is het toch gelukt om de planning voor deze maand weer rond te krijgen. Maar het gaat wel wringen. En daar maak ik me zorgen over. 
 

Eén vaste bedrijfsarts

Ik was in gesprek met een bedrijf die zich oriënteert om met een andere arbodienst samen te werken. Gelukkig mocht ik uitleggen wat ons bijzonder maakt in de markt. De eerste vraag na mijn uitgebreide betoog was: “Krijgen we wel één vaste bedrijfsarts?”. Een  jaar geleden had ik “ja!’ gezegd. Nu kan ik dit niet meer garanderen. Ik heb uitgelegd wat wij doen om bedrijfsartsen aan ons te binden. En ook dat we bedrijfsartsen leren hoe onze branche in elkaar zit. Maar daarin kan ik dus niet de garantie geven dat de bedrijfsarts ook blijft en altijd beschikbaar is op het moment dat zij dat willen. 

Gelukkig belde het bedrijf na een week, dat ze graag met ons wilde samenwerken. Zij gaf  aan dat de andere partijen ook moeite hebben om vaste bedrijfsartsen te garanderen.  De overheid is nieuwe artsen aan het opleiden. Of dit voldoende zal zijn, vraag ik mij af. 

Wat is jullie ervaring met het inzetten van een bedrijfsarts? Lukt dit altijd op het moment dat jij het wenst?
 
Maarten van Teeseling

Maarten van Teeseling

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!