Door Sandra Klinkers - Mourits op 22 november 2017

Reken je even met me mee? Een man van 45 mag werken tot en met zijn 67e, dit betekent nog 22 jaar! Hoe lang mag jij nog werken tot aan je pensioen en ga jij dit volhouden met je huidige werk? 


Mijn keuze 

Een jaar geleden heb ik die vraag met NEE beantwoord. Hier heb je lef voor nodig, want wat is dan de vervolgstap? Ik heb er twee jaar over gedaan om de vraag te beantwoorden en om een keuze te maken voor de vervolgstap. Uiteindelijk heb ik de bankensector verlaten. En ben ik in de transport- en logistieke wereld aan de slag te gaan als adviseur verzuim.  Eén jaar later kan ik zeggen:  ik heb de juiste keuze gemaakt. 
 

Waarom is het zo lastig om de vraag te beantwoorden?

Simpel: het beantwoorden van deze vraag leidt tot gevoelens van onzekerheid, twijfel en angst. Onzekerheid  niet alleen voor jou, maar ook voor je directe omgeving. Want als je het met NEE beantwoordt dan kan er een periode van onzekerheid aanbreken. Maar als je de vraag niet beantwoordt, heb je dan niet dezelfde onzekerheid? Biedt een vaste baan, waarmee je je pensioen niet gaat halen, je voldoende zekerheid? Volgens mij ook niet. 
 

Werknemer, probeer de vraag te beantwoorden

Heel veel mensen beantwoorden  de vraag gelukkig met JA. Is jouw antwoord NEE? Dan heb jij de keuze om er iets of niets mee te doen. Wil je er iets mee doen dan zijn er zeer uiteenlopende mogelijkheden. Ik denk aan minder uren per week werken, eerder met pensioen, werken aan je eigen vitaliteit, je werk aanpassen, bij andere werkgever gaan werken, etc.
 

Leidinggevende: durf de vraag te stellen aan je werknemers

Het helpt als de leidinggevende ook het lef heeft om de vraag aan zijn werknemers de stellen. Je weet nooit hoe de werknemer erop reageert en wat het met hem doet. Er zijn zeer veel verschillende manieren om met de werknemer het gesprek aan te gaan. Een ondernemer vertelde me onlangs dat hij een dame had ingehuurd om elk jaar met medewerkers het gesprek aan te gaan. Een andere ondernemer vertelde me dat hij deze gesprekken tijdens een wandeling in het bos voerde. In de DRIVE-bijeenkomst die door het Sectorinstituut begeleid wordt, zit deze vraag ook. 
 

Resultaat van deze gesprekken komt later 

De laatste weken heb ik een aantal complimenten ontvangen van mensen aan wie ik de afgelopen jaren de vraag heb durven stellen. De één heeft een andere baan gevonden in een andere branche. Een ander is als vrachtwagenchauffeur aan de slag bij een andere organisatie (met lichter werk). Iemand is minder gaan werken en weer een ander is eerder met pensioen gegaan. Ze hebben mij bedankt voor mijn lef, mijn vraag was heel confronterend voor hen. Hun antwoord was toen heel zachtjes nee…. Omdat zij een keuze hebben durven maken, beantwoorden ze de vraag nu volmondig met JA. 

Heb jij lef om voor jezelf de vraag te beantwoorden? Heb jij lef als leidinggevende om de vraag te stellen aan je werknemer? Mocht je hulp nodig hebben, laat het me weten! 
Sandra Klinkers-Mourits

Sandra Klinkers-Mourits

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!