Door Maarten van Teeseling op 23 november 2017

“Hij meldt zich ziek en ik krijg van collega’s de leukste foto’s te zien van wat hij allemaal doet! Collega’s praten er over en geloven hem niet meer. Ze denken dat hij de boel belazert. En ik ook! Ik zal je wat foto’s doorsturen die we van Facebook haalden! Ik wil van hem af!” 
De foto’s ontving ik en ik moet zeggen: prachtige foto’s. De heide die in bloei staat. Een zwemparadijs zoals in Duinrell. Kinderen in de speeltuin. En de oriëntatie op een nieuwe auto. 
 

Achtergrond

Ik bekeek het dossier nog eens. Daar zag ik dat de bedrijfsarts beperkingen omschreven had. Niet tillen, duwen, trekken en afwisselen in staan, zitten, liggen en lopen. Voor een chauffeur zijn dit beperkingen, waardoor hij zijn eigen werk niet kan uitvoeren. 
Met deze uitslag hebben we vier weken geleden in overleg gezeten. De werkgever, de werknemer en ik. De conclusie van de werkgever was: Met deze beperkingen heb ik geen werk voor je. Er is geen taak te verzinnen die je uit kunt voeren. 

Het gevolg is dat de werknemer thuis zit en ‘binnen zijn belastbaarheid’ zelf activiteiten gaat zoeken die hij wel kan. Op de bank zitten hoeft natuurlijk niet. Maar dat het een beetje vreemd overkomt bij anderen begrijp ik wel! En volgens mij is dit makkelijk op te lossen en kunnen zowel de werkgever als werknemer hier iets aan doen. 
 

Werkgever

Als werkgever is het belangrijk dat je de werknemer bij het werk betrekt. Maak een lijstje van taken die binnen jullie bedrijf altijd nog moeten gebeuren, maar waar niemand aan toe komt. We noemen dit wel ‘vensterbankklussen’. Je pakt de klussen als het ware van de vensterbank, als het nodig is. 
Bij verschillende bedrijven heb ik mooie ideeën voorbij zien komen. Zo zorg je dat je iedereen aan het werk kunt helpen.
 

Werknemer

Als er werk geboden wordt, voer je dat natuurlijk uit. Maar zo kan het voorkomen dat je momenten hebt, waarop je geen werk uit kunt voeren. Op Facebook mag je natuurlijk van alles plaatsen wat je doet en wat je bezig houdt. Maar wees je bewust van het beeld dat je hiermee laat zien! 

 

Welke vensterbankklussen kun jij bedenken?

Het is soms moeilijk om de zogenaamde vensterbankklussen te bedenken. Hebben jullie wel eens nagedacht over wat er bij jullie in het bedrijf nog moet gebeuren, maar waar niemand aan toekomt?
Ik ben benieuwd welke ideeën jullie hebben. Laat het mij weten door te reageren op mijn blog!

 
Maarten van Teeseling

Maarten van Teeseling

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!