“Heb je dat nou alweer niet goed gedaan?; Moet ik het nu voor de honderdste keer vertellen?;  Ben je nu alweer te laat?; Snap je het nu nog niet?; Voor jou tien anderen!"
 
Gelukkig wordt het steeds beter, maar toch hoor ik nog regelmatig deze opmerkingen voorbijkomen, wanneer ik bij bedrijven ben en daar leerlingen en/ of medewerkers spreek.

Als leidinggevende/ begeleider doe je er goed aan je medewerkers af en toe een schouderklopje te geven. Elke medewerker hoort graag dat zijn kwaliteiten, persoonlijke vaardigheden en resultaten worden gewaardeerd. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers die regelmatig te horen krijgen wat ze goed doen, gemotiveerder zijn om hun werk steeds beter te doen. Toch zijn we doorgaans niet zo scheutig met complimentjes, en al helemaal niet in onze sector. Dat is jammer, want regelmatig een aai over de bol bij een goede prestatie werkt veel productiever dan een uitbrander wanneer iets fout gaat.

Zo ontdekte de Amerikaanse psycholoog Skinner dat gedrag dat wordt beloond, wordt herhaald. Als je veel aandacht geeft aan de dingen die goed gaan en aan de successen die jullie (willen) halen, dan merk je dat je steeds meer dingen ziet die goed gaan.Met een compliment uit je je waardering voor een persoonlijke eigenschap, prestatie, inspanning of idee van je medewerker. Sommige medewerkers hebben die waardering meer nodig dan anderen. Helemaal die BBL leerling, die vaak al op zeer jonge leeftijd aan het werk gaat middels een leer-werktraject. Die soms een hekel heeft aan school omdat hij wel eens wat moeite met lezen of rekenen heeft, of gewoon niet zo heel lang stil kan zitten of die gewoon zijn passie volgt en  “vrachtwagenchauffeur” wil worden.

Ook bij deze leerlingen komt het regelmatig voor dat het thuis ook niet altijd volgens het boekje loopt. Hierdoor kan het zijn, dat ze er ook niet altijd even bij zijn met hun gedachten en dan dus ook niet altijd alles in één keer oppikken. Hoe belangrijk is het wel niet om juist deze jonge leerling al in een vroeg stadium wat zelfvertrouwen en enthousiasme voor het werk mee te geven.

Wacht niet tot de nationale complimenten-dag op 1 maart, maar begin er nu mee!
Dus, vanaf morgen;  “uitdelen maar die complimenten”! ( er is altijd wel iets te vinden, dat wel goed gaat)!!!Wil je meepraten? Meld je dan aan voor één van onze praktijkopleidersbijeenkomsten.
 


 
Monique Gort

Monique Gort

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!