Zaterdagochtend was het dat ik mijn gedachten de vrije loop liet gaan. Situaties uit het leven van voor mij bijzondere mensen kwamen voorbij.


Veerkracht

Eind maart werd ik uitgenodigd voor een webinar van twee mannen. Beiden met een persoonlijk verhaal. Pijn, verdriet en toch… Beide mannen hebben de veerkracht om door te gaan. Natuurlijk met vallen en opstaan, maar hun doorzettingsvermogen vind ik bewonderenswaardig. Het geeft stof tot nadenken. Elke keer als ik zoiets hoor, raakt het me en steek ik er wat van op.


Kwetsbaar

Dichterbij huis werd een buurvrouw met gillende sirene uit huis gehaald. Ze zit elke dag in mijn hoofd. Een onzekere tijd voor haar gezin en familie. Het heeft misschien met ouder worden te maken dat je je er elke keer meer van bewust bent hoe kwetsbaar het leven is.


Humor

Dan van de week een groot voorbeeld van mij overlijdt. Je weet dat het niet goed gaat en toch. Hij wist met zijn positiviteit en humor veel mensen te raken.

Een vriendin van mij heeft het niet altijd makkelijk gehad. Ze blijft haar humor houden, altijd in voor iets gezelligs en bereid anderen te helpen. Ook nu in een tijd waarin we op afstand van elkaar moeten leven, is zij degene die de telefoon pakt voor een digitale borrel. Zo bewonderenswaardig allemaal.


Draai

In mijn omgeving zie ik mensen die een draai weten te geven aan hun leven. Ze hadden door de gebeurtenissen in hun leven diep in de put kunnen zitten. Depressief, stress, en angstig. Hoe kom je daaruit?
 

Actie

Voor mezelf zie ik wel een paar grote gemene delers: praten, luisteren, nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen. De drang hebben om iets te willen weten en niet zo maar iets aan te nemen.
En niet geheel onbelangrijk om jezelf er toe te zetten om dan ook zelf actie te ondernemen. 

Bewust leven, leven in het nu, klagen of dragen? 

Ik kijk op mijn wekker 10.35 uur. Snel uit bed gestapt en pen en papier gepakt.


P.S.

Nadat ik alles op papier had gezet, bedenk ik me waarom ik al deze gedachten heb gehad. Waarschijnlijk omdat ik gisteren bezig ben geweest met een stukje van de voorbereiding voor een webinar over PSA (Psychosociale Arbeidsbelasting). Hoeveel mensen hebben hier mee te kampen en kunnen de stap niet maken om wat voor reden dan ook. Wat als de balans weg is met thuis en/of werk?

In dit webinar gaat het over (on)gewenste omgangsvormen. Ik hoop echt dat dit webinar er toe doet.
 
Yvette de Jong

Yvette de Jong

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!