Door Linda de Marrocos op 13 juli 2021

In ieder mensenleven vinden leuke en minder leuke gebeurtenissen plaats, zowel privé als op werkgebied. Misschien ga je trouwen of samenwonen. Krijg je een kind. Of kies je voor die nieuwe baan. Maar het kan ook zijn dat je relatie eindigt. Dat je ziek wordt. Of zelfs arbeidsongeschikt. Dit noem je life-events. Het zijn gebeurtenissen in je leven die positief of negatief het gevoel van geluk en tevredenheid beïnvloeden. Je leven staat op z’n kop en je komt tijdelijk in een overlevingsmodus terecht. Je raakt uit balans en afhankelijk van de impact van het life-event, kan het even duren voordat je weer terug in balans bent. 


Liminele fase

Na een life-event belanden we vaak in liminaliteit. Een woord wat waarschijnlijk de meeste van ons niet kennen. Liminaliteit komt van het woord liminaal, wat letterlijk overgangsfase betekent. Liminaliteit gaat over de status waarin je bent als je tussen twee rollen of situaties in zit. Het gaat over de fase waarin je het één niet meer bent en ook nog niet helemaal het andere. Het is de fase van de tussentijd. De fase die onzeker, onrustig en ongemakkelijk voelt. En die tegelijkertijd zo keihard nodig is om te leren hoe je weer terug in balans komt. In deze fase ga je ook dromen en ontdekken. Je gaat je voorbereiden op een nieuwe periode en jezelf weer hervinden in de nieuwe situatie. 


Mijn eigen liminele fase 

Ook ik heb met mijn 37 jaar verschillende life-events gehad. Een belangrijke was het krijgen van kinderen. Het zijn mijn twee mooiste life-events geweest. Tegelijkertijd heeft het mijn leven ook op alle fronten op zijn kop gegooid. Na de geboorte zit je in status van euforie, maar al snel komt het besef dat je de verantwoordelijkheid hebt over een klein mensje wat je meest dierbaarste bezit is. En dan slaat de angst en onzekerheid toe. Met flink wat steun van mijn omgeving en kraamzorg kom je door deze periode heen. Na drie maanden begin je je draai als moeder te vinden. En dan zit je verlof er op. Je gaat weer aan het werk en bent nu een werkende moeder. Ook dit is een nieuwe situatie, waarin je zoekende bent naar balans tussen werk en moederschap. Belangrijk om niet te vergeten: je bent ook nog vrouw/partner en de verhoudingen veranderen ook hierin. Kortom, liminaliteit op en top

Na een jaar merkte ik nog steeds dat ik nog niet in balans was. De kleintjes groeiden goed. Alleen merkte ik dat mijn energieniveau nog steeds niet goed was. Als ambitieus persoon stond ik qua carrière voor mijn gevoel stil. De vraag ‘Wat wil ik?’ speelde vaak door mijn hoofd. Door het voeren van een paar gesprekken met een collega coach heb ik hier antwoord op gekregen. Die heeft mij geholpen om weer inzicht te krijgen in mijn waarden, interesses en vaardigheden in mijn nieuwe situatie. Met als eindresultaat dat ik mij bewust werd van mijn energiegevers en -vreters. Hierdoor hebben mijn spinsels in mijn hoofd meer structuur gekregen. 


Hulp

Heb jij een life-event meegemaakt? Zit je in een liminele fase? Bezoek onze website en kom in contact met mij of één van mijn collega loopbaanbegeleiders. Wij helpen dagelijks mensen die in deze fase zitten. 
Linda de Marrocos

Linda de Marrocos

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!