- NB: De namen in dit blog zijn fictief en persoon op de foto bij dit artikel is niet de persoon waarover dit blog gaat -

Sandra werkte als leerling chauffeur. Omdat ze destijds haar rijbewijs nog niet had, werkte ze als bijrijder. De hele dag op de wagen met Henk. In het begin leek Henk een aardige kerel.  Na een paar weken begon hij dubbelzinnige opmerkingen te maken. “Die rijden we er wel even in”, met een vette knipoog. Sandra lacht maar een beetje om zijn flauwe opmerkingen. Ze wil er niet buiten vallen. Het wordt erger. Er komen ook vragen als: “Heb je een beetje een wild weekend gehad?” en “Als je iets te kort komt thuis, hoor ik het wel hè.” Sandra bespreekt het met haar ouders. “Ga met je leidinggevende praten!” adviseren haar ouders.  

Nou, dat hielp dus helemaal niets. ‘Je moet niet zeuren, dit is nu eenmaal een mannenwereld’, zei haar leidinggevende. Binnen 5 minuten stond ze weer buiten. Ze voelde zich behoorlijk in de steek gelaten en alleen. Ze wilde het liefst direct stoppen met dit werk.

En Sandra  is niet de enige. Zo’n 3.000 mensen in onze sector hebben last van seksuele intimidatie op het werk. Dat blijkt uit de inzetbaarheidscheck

Gelukkig heeft Sandra de weg naar de vertrouwenspersoon van de sector gevonden. Die heeft haar geholpen om het gedrag van haar collega  met de directeur te bespreken. De directeur vindt het gedrag van Henk ontoelaatbaar en onacceptabel. Henk heeft een officiële waarschuwing gekregen. Daarnaast is de leidinggevende aangesproken dat een mannenwereld niet betekent dat alles zomaar kan. En Sandra? Zij heeft inmiddels haar C rijbewijs gehaald. Ze rijdt nu zelf en hoeft de dubbelzinnige opmerkingen van Henk gelukkig niet meer aan te horen.   

Natuurlijk worden er nog wel eens foute grappen gemaakt, maar minder dan een tijdje geleden. Sandra geeft nu heel duidelijk aan waar haar grenzen liggen en waar ze niet van gediend is. En dat helpt!

Maak jij ook weleens mee dat collega’s over de grens gaan van wat iemand prettig vindt?

Hoe ga je daarmee om? Ik ben benieuwd naar je verhaal.


 
José van Lieshout

José van Lieshout

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!