Misschien vroeger op school? Uitgescholden voor ‘rooie’ of ‘dikke’ of wat dan ook, dat iets anders was dan de meesten? Op mijn middelbare school waren er een paar jongens die me vervelende dingen toe fluisterden. Heel subtiel, maar ook ondermijnend. Slecht voor je zelfvertrouwen zoiets. Daarmee is het later gelukkig goed gekomen. 

Sommige mensen worden op hun werk gepest, ook in onze sector. Laatst hoorde ik een verhaal van een meneer bij een transportbedrijf die door zijn hele team als pispaal wordt gebruikt. Zijn leidinggevende  zei “dat hij daar maar tegen moest kunnen”. Gelukkig is hij er over in gesprek gekomen binnen zijn bedrijf en heeft hij een luisterend oor gevonden. Langzamerhand gaat het beter. Ook krijgt hij individuele coaching vanuit de inzetbaarheidscheckTja waarom doen mensen dat, pesten? Ik denk om zich stoer te voelen, beetje lachen ten koste van een ander. Misschien weten ze niet eens dat ze iemand daar ongelukkig mee maken. Ik zeg: ‘zoek iets anders waardoor je je stoer voelt, ga lekker sporten of zo’. Dat is ook nog eens goed om een beetje gezond te blijven!


Meer weten over pesten? 

Klik hier voor de tipkaart voor werkgevers en werknemers over pesten op het werk
Een presentatie die gebruikt kan worden bij voorlichting aan het personeel om pesten tegen te gaan is op te vragen via deze link.José van Lieshout
Sectoradviseur duurzame inzetbaarheid