Door Astrid Straver op 13 november 2017

Zijn werkgever en ik keken hem aan. “Wat denk je dat er nu gebeurt Piet” vroeg ik aan hem. “Ik kan mijn werk niet meer doen. Ik denk, dat ik afgekeurd word”. Voor Piet was het heel simpel: “Nu zijn de jongeren aan de beurt.”  


Afkeuren

De afgelopen 15 jaar is de wetgeving rondom verzuim enorm veranderd. Toen ik Piet uitlegde wat hem te wachten stond, kreeg hij door, dat ‘afkeuren’ er niet in zit. Het UWV kan hem hooguit WW bieden. Vind hij geen ander werk?  Dan na WW misschien een bijstandsuitkering. Hij zal moeten solliciteren naar ander werk, als hij zijn eigen werk niet meer kan doen. Ander werk bij het transportbedrijf waar hij werkte, dat is er niet. Dat wist hij zelf ook wel. Dat  ‘afkeuren’ werd zo veel minder aantrekkelijk.


Slimmer werken

Nu waren de adviezen van de bedrijfsarts opeens wél interessant. Die stelde voor om een trainingstraject te doen, met als doel: werkhervatting in het eigen werk. Daarna stapsgewijs het eigen werk weer opbouwen. Ik regelde een vrijblijvend gesprek voor hem bij het trainingscentrum. Piet wilde het gaan proberen en de bedrijfsarts regelde een verwijzing. Tijdens het traject leerde Piet om te gaan met zijn ‘versleten lijf’. Niet meer doorgaan totdat het niet meer gaat. Leren doseren van zijn energie. Slimmer werken in plaats van snel. Vier maanden later was het traject afgerond. Piet ging weer aan de slag als chauffeur. Met zijn werkgever heeft hij afgesproken om één dag per week minder te werken. Zo haalt hij nog steeds makkelijk de 40 uur per week.  Zowel Piet als zijn werkgever zijn tevreden met hoe het nu gaat.


Ook versleten?

Ben jij ook een ‘versleten chauffeur’? Of werkt er een op jouw bedrijf? Laten we dan samen in gesprek gaan! Kijken of er misschien toch een oplossing is. Een oplossing voor zowel werkgever als werknemer.
Astrid Straver
Adviseur verzuim
astraver@stlwerkt.nl