Door Astrid Straver op 12 juni 2019

“Hij geeft gewoon geen antwoord! Het lijkt wel of het hem niets interesseert wat wij hier doen op kantoor. Nu is hij opeens ziek en wil hij geen contact met ons. Is hij nou gewoon ziek, of is er iets in de arbeidsrelatie? Kan je dat aan de bedrijfsarts vragen?” Werkgever klinkt wanhopig als hij mij belt.
 

“Wat zeg je?”

Een week later rapporteert de bedrijfsarts dat er niets mis is in de arbeidsrelatie. Er is wel een medische klacht. Piet wordt daaraan behandeld en  een proces dat maanden duurt. Uiteindelijk voeren we een gesprek op het bedrijf met Piet en zijn partner. Piet heeft een gehoorprobleem, dat was wel bekend op het bedrijf.  Hij draagt hoortoestellen.  De collega’s dachten dat hij daardoor alles prima kon verstaan. Helaas is niet ieder gehoorverlies met hoortoestellen oplosbaar. Piet verstaat  je alleen nog  als je op een kleine meter afstand met luid volume spreekt.
 

Kapot

Op kantoor deed Piet stoer alsof het prima ging. ’s Avonds kwam hij doodmoe thuis,  hij was kapot. Hij werd er ook emotioneel van. Hij werkte keihard, maar kon het werk niet goed bijbenen. Wilde ook niet steeds zeggen dat hij het niet goed verstond. Zo dacht de werkgever dat er misschien een arbeidsconflict was. Terwijl het ging om een werknemer met een verslechterde conditie. Die daarmee worstelde. Dusdanig worstelde dat de contacten alleen nog via zijn partner verliepen.
Tijdens het gesprek op het bedrijf realiseert werkgever zich dat de impact van de handicap van Piet veel groter is dan hij dacht. Piet en zijn werkgever hebben, met mijn hulp, samen een goed gesprek. Beiden hebben er nu vertrouwen in dat het wel goed komt met de terugkeer op het werk, als Piet hersteld is van de behandeling. 
 

Oproep

Heb jij ook moeite met de communicatie tussen werkgever en werknemer? Neem contact met ons op!
Kijk hier voor meer informatie en tips voor het voeren van gesprekken.