Door Astrid Straver op 19 november 2017

“Nou ik zal je vertellen hoe het gesprek ging: Zijn vrouw schreeuwde op de achtergrond “stomme trut!”  tegen mij, toen ik belde.” De werkgever is nog onder de indruk van die opmerking, als zij me later aan de telefoon heeft.
Zó doorgaan is geen optie!

Wij hebben alles al geprobeerd met deze chauffeur. Zijn verzuim is torenhoog en duurt al jarenlang. Het is geen aanstellerij, hij is echt ziek. Telkens als het ene probleem zich oplost, dient het andere zich alweer aan. In een verzuimgesprek bespreken we alle aanpassingen die de werkgever heeft gedaan: een vaste “eigen” auto, aangepaste ritten, kortere werkweken. Zowel werkgever als werknemer zien geen mogelijkheden voor nog meer aanpassingen. Ze moeten concrete afspraken maken over hoe ze nu verder gaan. De werknemer is pas 62 jaar. Hij heeft nog een flink aantal jaren te gaan tot zijn pensioen. Zó doorgaan is geen optie!


Prepensioen?

We bespreken de mogelijkheid van prepensioen. De werknemer denkt na over een afspraak met het pensioenfonds vervoer. Die geven daar uitgebreide informatie over.


Werkloos thuiszitten?

Ook maken we direct een afspraak voor een arbeidsdeskundig onderzoek. Hieruit moet blijken of er tóch geen geschikt werk is binnen het bedrijf. Zo niet, dan moet hij ander werk gaan zoeken bij een ander bedrijf. Dáár schrikt hij van: “Ik ben al 62, moet dat op mijn leeftijd nog…?!”. Ik leg uit dat hij veel dingen niet meer kan. Hij kan echter ook veel dingen nog wél. Volgens de bedrijfsarts kan hij 40 uur per week werken. Werkloos thuiszitten gaat niet als je nog kan werken!


Excuses 

Vlak voor het arbeidsdeskundig onderzoek belt de werknemer naar de werkgever. Hij heeft een gesprek gehad met het pensioenfonds. Daarna met zijn vrouw. Zijn vrouw gaat wat meer uren werken. Hij wil met prepensioen. Ze maken afspraken over de beëindiging van het dienstverband en het prepensioen. En die “stomme trut”? Die krijgt van de werknemer de excuses van zijn vrouw. De werknemer bedankt haar, want uiteindelijk heeft zij hem geholpen naar de beste oplossing.
Hoe los jij dergelijke problemen op? Of zoek je daar hulp bij? Laat het ons weten!
Astrid Straver

Astrid Straver

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!