5 mei 2021

Heb jij mijn vorige blog gelezen? Zo niet, kijk dan even hier.
Soms lijkt het of je grip hebt op je leven. Helaas kan dat van de ene dag op de andere dag veranderen.
 

Vrijheid

Deze blog schrijf ik na het bezoeken van de Canadese begraafplaats in Groesbeek. 19, 20, 21, 32 jaar lees ik op de stenen. Deze jonge mensen hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid. Het regent, ik word er niet vrolijker van. Relativeren kan ik niet meer, ook omdat de ellende uit andermans leven door mijn hoofd schiet.
 

Sirene

Op het moment dat ik deze blog schrijf, gaat de sirene af. Oja, eerste maandag van de maand, 12.00 uur. Het is een test van 1 minuut en 26 seconden. Was het voor deze jonge mensen ook een test? Of wisten ze van tevoren dat ze niet meer thuis zouden komen?
 

Vooruitblik

Wat gaat er komen, en nog belangrijker met wie? Daar worstel ik soms mee. Jij ook? Dan wil je het er met iemand over hebben. Je bent dan niet gelijk op zoek naar een oplossing, maar naar een luisterend oor. Heb jij zo’n iemand waar je je verhaal kwijt kan, die naast je staat en luistert?
Praten is makkelijker dan luisteren. Praten zit vaak in onze genen. Direct met een oplossing komen, daar zijn we goed in. Maar is de ander daarmee geholpen? Een vooruitblik niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander. Zeker in deze periode waarin we elkaar niet vaak of helemaal niet zien.
 

Natuurschoon

Heen en weer lopend over de begraafplaats zie ik de bomen die hier geplant staan. Het valt me op dat er geen enkel blaadje op het mooie groene gras ligt. Iemand vindt het de moeite waard om deze plek te onderhouden, de herinnering levend en waardevol te houden. Gaandeweg kijk ik het dal in en zie hoe mooi de kleuren zijn. De zon breekt een beetje door terwijl het regent. De regenboog verschijnt, mijn lichtpuntje van deze dag.
 

Verder praten of luisteren?

Bel elkaar, of zoek elkaar op met inachtneming van de coronamaatregelen, voor een praatje pot of alleen maar om te luisteren. Fijne dag!
 
Yvette de Jong

Yvette de Jong

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!