Nou ik wel, en er wordt behoorlijk wat ge-chilled tegenwoordig met de bijbehorende geestverruimende middelen in onze sector, zo blijkt uit onze inzetbaarheidscheck onder jongeren.

Juist binnen onze sector transport en logistiek zou je denken dat het minder is. Mede gezien het feit dat “niets onder de 18” inmiddels al aardig wat bekend is. Daarnaast zijn er ook allerlei campagnes in het leven geroepen met betrekking op “Wie is de “BOB” en dat je dit van tevoren goed afspreekt met elkaar. 

Niets lijkt echter minder waar. In de leeftijd van 16 tot en met 18 jaar schijnt er enorm veel gedronken te worden en hier en daar een paar pilletjes schijnt ook helemaal geen probleem te zijn.
 

En onze leerlingen?

Als je dit leest, vraag je je toch af hoe zit het dan met onze BBL-leerlingen die  opgeleid worden als vakbekwaam chauffeur? Jongens en meisjes die met 16,5 jaar beginnen met de theorie voor B. En vervolgens vanaf 18 jaar met de bijbehorende rijbewijzen en vakbekwaamheid mogen rijden op een vrachtwagen. Dit geeft toch wel even wat stof tot nadenken.

Ik vraag zelf altijd bij de intakes van de leerlingen wat ze doen in hun vrije tijd. Regelmatig is het antwoord “chillen met vrienden”. Uit navraag kan ik dan wel de conclusie trekken dat het hier niet gaat om de plaatselijke scoutingvereniging…

Ze geven overigens allemaal aan dat ze nooit drinken wanneer ze moeten rijden, ook niet de avond ervóór, wanneer ze vroeg op moeten. En pillen… ‘Nee hoor mevrouw, die gebruiken we al helemaal niet’.
Gelukkig maar, niets om je zorgen over te maken dus. Wij hebben alleen maar voorbeeldige leerlingen.
 

Blijf in gesprek

Het is belangrijk om het gesprek met jongeren hierover te blijven aangaan. Zolang we de dialoog hebben en houden, hebben we invloed. Vandaar dat we binnenkort starten met DRIVE voor jongeren; een interactieve manier om het gesprek aan te gaan met leerlingen op het mbo.

Hoe doe jij dit nu? Heb jij tips of een eigen aanpak? Deel dit gerust.


 
Monique Gort

Monique Gort

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!