Door Daphne van Paassen op 20 april 2021

Van nature ben ik een heel nieuwsgierig persoon, ik wil graag alles weten en van iedereen. Een positieve eigenschap al zeg ik het zelf en zeker in mijn werk als adviseur duurzame inzetbaarheid bij STL. Ook ben ik heel oplossingsgericht en ik merkte in het verleden dat deze combinatie (nieuwsgierigheid en oplossingsgerichtheid) een goed advies richting bedrijven nog wel eens in de weg kon zitten. Het is mijn valkuil vanuit nieuwsgierigheid én oplossingsgerichtheid om nogal sturende vragen te stellen. En om meteen bij de oplossing van het probleem te komen, terwijl er vaak een hele wereld achter de pijn of vraagstuk van een bedrijf schuil gaat.

Omdat ik graag reflecteer en mezelf steeds een stapje verbeter,  ben ik in de leer gegaan om hier stappen in te zetten. Niet door het volgen van een dure opleiding of  een online goeroe, maar bij mijn zoon. Abe is 6 jaar oud en heeft de genen van zijn moeder. De hele dag stelt hij vragen. Ook heeft hij oren op schoteltjes en enorme voelsprieten, dus krijgt veel mee van wat er gaande is in zijn omgeving. Het mooie is wel dat hij dit vanuit een onbevangen oprechtheid doet, zonder dat er een oplossing of richting in zit. Dit inspireert me enorm!

Om net als Abe vanuit een onbevangen oprechtheid te werk te gaan, ben ik me hier in gaan verdiepen. Wat is dat eigenlijk, onbevangen? Waar staat dat woord voor? On-bevangen betekent: niet bevangen. Maar wat is ‘bevangen’ dan precies? Ik heb het opgezocht. De letterlijke betekenis van bevangen is: bedwelmen, overmeesteren, verlammen of verslaan. Bevangen ligt dus een beetje in de hoek van ‘gevangen. Een onbevangen kind zit nog niet gevangen in onze ideeën en verwachtingen.

Zo probeer ik  in mijn werk in contact te staan met collega’s en klanten: mijn oren wagenwijd open, mijn verwachtingen en eigen ideeën laat ik thuis. Het stellen van de waarom vraag zoals Abe dit zo mooi kan helpt hier enorm bij. Na elk antwoord kun je de vraag nog eens stellen om verdieping in het gesprek te krijgen. En echt te ontdekken wat er speelt bij de ander. Het legt bloot waar het werkelijk om gaat en dan kan ik vanuit STL echt waarde toevoegen op het specifieke probleem of de specifieke vraag! 

Sinds kort organiseer ik met mijn collega Peter sessies waarbij hr vakgenoten samenkomen om middels een intervisie methode  vraagstukken te bespreken. En elkaar te verrijken met tips en nieuwe inzichten. In deze methode zit eenzelfde mechanisme opgesloten: de kunst om verhelderende en verdiepende vragen te stellen zonder dat daar een suggestie en een oplossing in zit. 

Mijn advies luidt dan ook: Wees Open, Eerlijk en Nieuwsgierig: een OEN.
Daphne van Paassen

Daphne van Paassen

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!