Na een korte zoektocht vonden we een leuke kandidaat. Daan is een hypersensitieve jongen, superslim maar contacten leggen en sociale verhoudingen gaat hem minder goed af.

Daan werkt nu inmiddels een halfjaar via ons als leerling chauffeur. Dit gaat overall goed. Hij is een harde  werker, maar heeft links en rechts wel wat sturing nodig.Eén op één begeleiding

Hoe pakken we dit nu aan? Is het werkbaar om een leerling met een rugzakje het chauffeursvak in te krijgen? JAZEKER! Maar verlies hem niet uit het oog en gebruik zijn sterke kanten.


Superslim

Enerzijds is Daan superslim. Hij haalt zijn eerste Code95 examen (RV1 voor kenners) met maar 2 fouten. Ook magazijnbeheer en ordening pakt hij snel op. Anderzijds valt er bij zijn sociale contacten met anderen wel een en ander bij te sturen. Zo heb ik nu met zijn leidinggevende afgesproken iedere twee weken even met Daan 5 minuten op school te bespreken wat er goed en minder goed gaat. Ik krijg voor het weekend van de leidinggevende een update en dat bespreken wij dan.
Zijn dit dan alleen maar hele zware zaken? Gelukkig niet. Afgelopen maandag heb ik met Daan gesproken over het eten van teveel snacks. Op vrijdagmiddag is er bij de lunch voor iedereen een snack.  Echter eet Daan 5 of meer snacks. Het eten van de snacks is niet het probleem, maar wel dat er dan voor anderen minder of niets over is.

Het voordeel van Daans autisme is dat je hem een concrete opdracht kan meegeven: niet meer dan 2 snacks! En zo is iedereen weer blij.

En als het blijft bij corrigeren van het (veel te veel) eten van snacks….. dan is dit goed te doen.


Meer weten over het in dienst nemen van werknemers met een rugzakje?

We krijgen steeds vaker te maken met jongeren met een of meerdere indicaties. Voor werkgevers zijn er tal van (financiële) hulpmiddelen. Daan werkt bijvoorbeeld met een loonkostensubsidie van 50% en dat compenseert dan mooi die snacks!

Lees meer
Tom van Dijk

Tom van Dijk

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!