Door Tom van Dijk op 21 november 2017

Dat riep laatst één van mijn klanten toen ik de arbeidstijdenwet voor jongeren ter sprake bracht. Sinds wij als Sectorinstituut juridisch werkgever zijn, zijn wij zelf verantwoordelijk voor naleving van wet en regelgeving. Daar hebben we nog best een kluif aan!
 

Beste jongetje van de klas    

Samen met transport- en logistieke bedrijven en de ROC’s leiden wij jongeren op naar vakvolwassen logistieke jongens en meiden. Voor de opleiding melden diverse leerlingen zich aan die überhaupt nog niet volwassen zijn en dat brengt wat lastigheden met zich mee. Ben je namelijk nog geen 18, dan mag je gemiddeld niet meer dan 40 uur werken. Tel je even mee: een schooldag telt voor 8 uur, dus blijft er 32 uur over. Deze 32 uur mogen dan ook nog eens niet voor 6 uur ’s ochtends en na 11 uur ’s avonds gewerkt worden. En wanneer hebben veel transportbedrijven werk? Juist ervoor en erna!


Hoe zit het ook alweer met de arbeidstijdenwet?

Kijk hier op de website van de Rijksoverheid 'Hoeveel mogen jongeren van 16 en 17 jaar werken?'.


Tekort aan chauffeurs

In heel Nederland is er inmiddels een tekort aan chauffeurs.
Ook in het Noorden van Nederland waar ik werk, begint schaarste te ontstaan. Een van onze kerntaken is dan ook om samen met de bedrijven  nieuw talent te werven. Dat staat op gespannen voet, maar…. Het kan ook anders, maar dan moet de knop wel om, ook op ROC’s en bij de bedrijven.


(G)Een leerling meer!

Een oplossing is soms lastig, omdat de feitelijke werkzaamheden het niet toelaten om binnen de regels van de arbeidstijdenwet werk aan leerlingwerknemers te bieden. Gelukkig kan de uitkomst van een gesprek hierover ook heel constructief zijn. In plaats van geen leerlingen meer, kan een extra leerling bijvoorbeeld ook een oplossing zijn.  Dit bleek laatst ook bij diezelfde werkgever; ‘Kunnen we er dan niet eentje meer nemen?’. Zo zie je maar, van geen leerling naar een leerling meer. 

Maak je zelf deze ontwikkelingen ook door in je werk? Praat met ons mee! 
Tom van Dijk

Tom van Dijk

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!