Door Mike Schiltmans op 9 januari 2020

Het jonge talent van nu is bepalend voor de toekomst van onze sector. Het goed begeleiden van deze jongeren is daarom heel belangrijk. Met de verkiezingen voor Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider van 2020 ben ik op zoek naar bedrijven die dit goed geregeld hebben.


Begeleiding

Tijdens mijn zoektocht naar het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider ga ik met bedrijven in gesprek over de ondersteuning die zij bieden aan jongeren. Elk bedrijf geeft hier zijn eigen manier invulling aan. Toch zie ik een sterke overeenkomst in wat zij mij vertellen. 


Eén keer uitleggen

Eén keer uitleggen aan een leerling is vaak niet voldoende. Herhalen is het devies. Deel je iets uit op papier en verwacht je dat het dan goed gaat? Dan zal het resultaat je vaak teleurstellen: er wordt niet of slecht gelezen. 


Wat werkt wel? 

Wat wel werkt is geduld, herhalen en oprechte interesse tonen. Dat is hoe je een leerling bereikt. Bied een veilige omgeving waarin de leerling fouten mag maken en toon interesse in waarom het verkeerd ging. En gaat er iets goed? Geef dan een compliment. Zo groeit het vertrouwen! 


Heb geduld

Houd je dit vol en heb je vertrouwen in jouw leerling? Dan komt het (meestal) goed. 

Meer weten over de verkiezingen?
De verkiezingen voor het Beste Leerbedrijf en de Beste Praktijkopleider bieden een podium aan bedrijven en medewerkers die zich inzetten voor het begeleiden van jong talent. Het winnende bedrijf en de winnende praktijkopleider worden tijdens het Jong Talent Event op 26 mei bekendgemaakt. 
Mike Schiltmans

Mike Schiltmans

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!