Door Maarten van Teeseling op 19 augustus 2015

Onderhandelen heeft bij mij altijd een negatieve bijsmaak. Niemand zal het nieuws gemist hebben over Griekenland en de aanvankelijk vastgelopen onderhandelingen. Iedereen heeft wel eens een lastige onderhandeling gehad bij aankoop van een huis, auto of misschien een heel wagenpark!
Jij toch ook?

Wel of geen nieuwe fiets

Ik onderhandel ook. Vanaf dat ik jong was. “Mama, ik wil een nieuwe  fiets”. “Nee”, zei mijn moeder. Dat was dus niet succesvol. Voor een volgende keer moest ik iets in mijn strategie wijzigen om toch die nieuwe fiets te krijgen. Toen ik uit mijzelf een keer mijn kamer opruimde en daarna ook nog eens hielp met tafeldekken en afwassen, trok ik de stoute schoenen opnieuw aan.

Mijn moeder zat wat ontspannen te lezen op de bank. “Mama, mijn fiets wordt te klein voor mij en ik moet voor school verder fietsen. Wanneer krijg ik een nieuwe fiets?” vroeg ik.  “Kind, je hebt gelijk! Die fiets van jou kan niet meer!” Twee weken later reed ik op een prachtige nieuwe fiets waarmee ik de blits maakte in het dorp. Mijn conclusie was dat het succes mede afhankelijk is van de sfeer,  de argumenten en het moment.

Grieken

Bij de Grieken is het dus misgelopen en met de fiets ging het goed. Maar waar ging het dan zo mis bij de Grieken? Zij zijn gaan onderhandelen met een negatieve sfeer (ministers die elkaar zwart maken), discutabele argumenten (wij hebben nog wat te goed van Duistland, we hebben al zo weinig) en het verkeerde moment (het water staat ze al aan de lippen).

Effect op verzuim

Als adviseur verzuim begeleid ik verzuimgesprekken van werkgever en werknemer, waarbij de een iets van de ander wil. De werkgever wil zo snel mogelijk volledige arbeid. De werknemer wil mogelijkheden om te herstellen.  De ‘onderhandeling’ is geboren. Ik coach in zo’n gesprek de werkgever en werknemer om samen tot werkbare oplossingen te komen. In lastige situaties geef ik  ondersteuning om tot afspraken te komen voor het gezamenlijk belang:  duurzame werkhervatting.

Ik merk dat in gesprekken waarbij de sfeer goed is, je elkaar helpt om de juiste argumenten te omschrijven en je de tijd neemt om naar elkaar te luisteren, de resultaten veel beter zijn voor beide partijen. Zo kom ik dan ook tot de conclusie dat je verzuim beïnvloedt, door met elkaar in gesprek te gaan en open te staan voor elkaars argumenten. Als je de sfeer dan ook nog goed weet te houden, kom je tot hele werkbare afspraken.

Ervaring? Ideeën? 

Ik blijf altijd op zoek naar goede ervaringen en ideeën om deze te delen met collega’s in de sector. Hoe voer jij de gesprekken over verzuim? Houd jij rekening met de sfeer, de argumenten en het moment? Laat het weten in een reactie op mijn blog!

Maarten van Teeseling
Adviseur Verzuim