Door Wolter Lemstra op 12 mei 2016

Vrij vertaald: geen zorgen, het komt allemaal vanzelf wel goed; zo is het leven. Dit doet mij denken aan die prachtige film The Lion King. Zeker degenen met kinderen onder ons zullen direct de beelden voor zich zien; de grote oude leider die zijn volk overziet en de nieuwe generatie presenteert: de cirkel van het leven. Maak je geen zorgen, je hoeft er niets bijzonders voor te doen. Zo gaat dat gewoon in het leven, de ouderen treden gezond en tevreden af en de nieuwe generatie doet gemotiveerd en enthousiast zijn intrede.

 

Trek ik nu de parallel met het bedrijfsleven dan zie ik de onderwerpen waar het Sectorinstituut in begeleidt en adviseert: Werving en selectie, Opleiding en ontwikkeling, Preventie en verzuim en Organisatie en leidinggeven.

 

De circel is rond

Doe je het als onderneming op deze onderwerpen goed dan is de cirkel rond: ouderen halen zonder kleerscheuren hun pensioen, jongeren stromen soepel in, iedereen zit op de juiste plek en is bovendien gezond en gemotiveerd. 

Helaas is de praktijk vaak anders. Vergrijzing, ontgroening, hoog verzuim en onvoldoende aandacht voor scholing, ontwikkeling en mobiliteit. Er zijn best redenen voor te verzinnen: we komen uit roerige economische tijden, nieuwe wet en regelgeving legt steeds meer (financiële) verantwoordelijkheid bij werkgevers, de pensioenleeftijd gaat steeds verder omhoog enz. 

 

Winnaars van morgen

Een goede relatie van mij uit de Rijdende Melk Ontvangst heeft onlangs onze hulp ingeroepen, omdat zij steeds meer te maken kregen met langdurig verzuim. Daarnaast blijkt binnen vijf jaar de helft van het personeel met pensioen te gaan. Naast de kennis die uitstroomt zijn de risico’s van voortijdig uitvallen groot. Samen met het Sectorinstituut heeft deze ondernemer een plan van aanpak gemaakt: weer aan de slag met leerlingen, gebruik maken van Zij-Instroom mogelijkheden, aanpakken van het verzuim met name op preventie en een aantal ervaren chauffeurs opleiden tot mentor.

Kortom, het gaat dus niet vanzelf! Om de cirkel soepel rond te maken zullen er constant de nodige inspanningen op deze onderwerpen gepleegd moeten worden. Toekomstige knelpunten rondom de inzetbaarheid en veiligheid van personeel moeten in beeld zijn. Onderwerpen als fysieke belasting en onnodig uitval van personeel moeten een constante aandacht hebben om als bedrijf bij de winnaars van morgen te horen. 

De visie en het beleid die daaruit voortkomen moeten gedragen worden door directie en management, alleen dan maken deze investeringen op goed werkgeverschap en goed werknemerschap de cirkel rond!

Hoe zorgt u ervoor om bij de winnaars van morgen te horen? Deel uw ervaring en suggesties gerust.
Ik hoor graag van u!

Wolter Lemstra
Sectoradviseur