Kees is al 20 jaar transportplanner voor dezelfde werkgever. Zijn werkzaamheden doet hij op de automatische piloot. Het is geen top baan, maar hij heeft een prima salaris. Iets anders doen? Waarom? Hij heeft een vast contract en kan 1x per jaar op vakantie. Zeg nou zelf, wat wilt een mens nog meer!


En dan…

Plots kondigt zijn leidinggevende aan te gaan reorganiseren en Kees wordt boventallig verklaard. Het systeem waarin Kees werkte is door de jaren heen sterk verouderd. Ook heeft hij zich nooit laten bijscholen. Met als resultaat dat Kees nu onvoldoende aansluit op het gevraagde profiel van transportplanner. Hij heeft inmiddels een paar sollicitaties gedaan, maar wordt afgewezen door deze verouderde kennis.


Geen plan B.

Als loopbaanbegeleider kom ik kandidaten zoals Kees vaak tegen. Kandidaten zonder plan B. Als je noodgedwongen moet gaan nadenken over je loopbaan. Is het (al) te laat! Vaak zijn de signalen lang van te voren zichtbaar. Geen baan is meer voor het leven. De arbeidsmarkt verandert in een rap tempo. Veel werk gaat tegenwoordig digitaal. Nieuwe technologie volgt elkaar steeds sneller op. De komende jaren zullen door automatisering zelfs (nog meer) banen verdwijnen.


Tips:

Wie zelf regie neemt, zorgt voor een Plan B.
Wil jij Kees voor zijn? Lees hieronder mijn tips:

  • Stel jezelf om de twee jaar de vraag: Is mijn functie toekomstbestendig?
  • Oriënteer je regelmatig op vacaturesites. Voldoe je (nog steeds) aan deze eisen. Is je werkervaring nog steeds relevant?
  • Heb ik de juiste vaardigheden om mijn functie in de toekomst uit te voeren.
  • Volg regelmatig opleidingen of cursus. Dit om bij te blijven in jouw vakgebied. Dit helpt je om sneller mee te bewegen met eventuele vernieuwingen en veranderingen.
  • Praat met andere mensen uit hetzelfde werkveld over de arbeidsmarkt en trends.


Ik help je graag!

Bezoek onze website  en kom in contact met mij of één van mijn collega loopbaanbegeleiders. Wij zijn op de hoogte van de huidige arbeidsmarkt en kunnen jou verder helpen.
Samen aan de slag voor een plan B!

Linda de Marrocos

Linda de Marrocos

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn blog. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Stuur me gerust een mailtje!